Vojska Srbije: Što pokazuju plate specijalaca

Ako je materijalni stimulans postao najvažniji za najelitniju jedinicu, kako li je tek sa popunjavanjem ostalih?  

Vojna svečanost povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, 14 april 2024 (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Početna plata novoprimljenih specijalaca koji uspješno savladaju obuku za prijem u „Kobre“ iznosi 220.000 dinara. Od prošle godine su pooštreni uslovi, pa je sada neophodna i završena srednja škola.

Stanje stvari

Potporučnik u Vojsci Srbije zarađuje oko 111.000 dinara, kapetan prve klase 125.000, pukovnik 206.000, general potpukovnik 281.000.

Svi oni su završili vojnu akademiju, brojna stručna usavršavanja i mnogi od njih nose veliku odgovornost vezanu za svoj rad. U tom kontekstu, ma koliko bili teški i zahtjevni zadaci pripadnika Kobri, mora se priznati da su bar dobro plaćeni u odnosu na ostale.

Zato ova novčana stimulacija pokazuje i još nešto – a to je nastavak pada zainteresiranosti za službu u Vojsci Srbije. Drugim riječima: ako je materijalni stimulans postao najvažniji za najelitniju jedinicu, kako li je tek sa popunjavanjem ostalih?  

Problem

Vojska Srbije se već duži niz godina neuspješno nosi sa konstantnim odlivom kadra.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku ističe nekoliko faktora zbog kojih se ovaj proces ne zaustavlja.

Riječ je o percepciji unutar vojske o negativnoj selekciji u napredovanju, preopterećenju na poslu, dominaciji zadataka koje profesionalci ne vide u svom radnom opisu (na primjer, čišćenje kruga), lošem odnosu dijela starješina prema potčinjenima i neadekvatnim uvjetima rada, te – na kraju – ­osjećanjem nepravde, „beznađa” i pogrešne „suštine postojanja.”

Ima li rješenja

Dok god se Vojska Srbije bude instrumentalizirala u dnevno-političke svrhe poput čuvenih TV ratova vezanih za Kosovo ili propagandnim prikazima oružja i opreme, ovaj problem će opstajati.

U tom kontekstu, nije moguće razviti profesionalnu autonomiju koja čini srž odnosa u svakoj vojsci. Zarade koje omogućavaju koliko-toliko dostojanstven život jesu veoma važne, ali one predstavljaju samo dio rješenja, nipošto njegovu srž.

F.Š.  / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: