Susret Putina i Kusturice u Kremlju: Korist obostrana, iznenađenje svestrano

Putin je dobio pažnju svetskih medija u održavanju privida kako uprkos sankcijama i pritisku Zapada i dalje postoje odnosi sa drugim zemljama, pa čak i umetnicima. Kusturica je ovim susretom verovatno rešio problem finansiranja budućeg projekta

(Foto: FoNet/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i srpski režiser Emir Kusturica sastali su se u Kremlju. Kusturica se Putinu zahvalio na „sprovođenju istorijske pravde u Ukrajini“, a Putin mu je poželeo uspešno snimanje najavljenog ruskog triptiha o Dostojevskom, Tolstoju i Gogolju.

Šira slika

Kusturica je prvi svetski proslavljeni umetnik koji se sreo sa predsednikom Rusije od početka napada na Ukrajinu, zbog čega su vest preneli mnogi svetski mediji, izražavajući iznenađenje zašto je dvostruki pobednik u Kanu otišao u Moskvu.

Razlog za ovaj susret nesumnjivo leži u obostranoj koristi. Putin je dobio pažnju svetskih medija u održavanju privida kako uprkos sankcijama i pritisku Zapada i dalje postoje odnosi sa drugim zemljama, pa čak i umetnicima. Kusturica je ovim susretom verovatno rešio problem finansiranja budućeg projekta, a kako je inače poznat ne samo kao rusofil, već kao veliki poklonik ruskog predsednika, nije iznenađenje da je pristao da se zaputi u Kremlj na sastanak.

Ruska propaganda

Kusturičinu izjavu u Kremlju da „Putin vodi borbu u Ukrajini za sve nas“, uz istorijski netačnu tvrdnju da je „Stepan Bandera (ukrajinski fašista iz Drugog svetskog rata – prim.aut) proterao 230.000 Srba“ prenela je nekritički većina medija u Srbiji. Time je u praksi dodatno osnažen neformalni narativ podrške Srbije agresiji Rusije na Ukrajinu, iako je formalno u Ujednjenim nacijama glasano za sve rezolucije koje osuđuju napad Moskve na Kijev.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji nakon napada na Ukrajinu. Zbog nepodržavanja sankcija EU protiv Rusije, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje od 2021. godine. (Kompas)