Više od polovine građana veruje da će korupcije u Srbiji uvek biti

Istraživanje o stavovima građana o korupciji u Srbiji pokazalo je visok stepen nepoverenja prema nosiocima javnih funkcija.

(Foto: LightFieldStudios, Envato)

Više od polovine građana veruje da će korupcija u Srbiji uvek postojati, a samo 4,4 odsto njih smatra da je retko ko od službenika umešan u koruptivna dela, navodi se u izveštaju Centra savremene politike.

Stavovi građana

U Srbiji 42,4 odsto građana smatra da će korupcija uvek postojati, ali da se može donekle ograničiti. S druge strane, 33,1 odsto građana smatra da se korupcija u Srbiji može „značajno smanjiti“, dok svega 8,2 procenata veruje u mogućnost iskorenjivanja korupcije.

Takođe, 11,4 odsto građana smatra da se rasprostranjena korupcija ne može smanjiti.

Političari, službenici, novinari

Približno deset odsto građana smatra da su skoro svi službenici u javnom sektoru uključeni u koruptivne radnje, dok preko 41 odsto smatra da većina njih učestvuje u takvim aktivnostima.

Još više zabrinjava činjenica da manje od pet odsto građana smatra da retko da je neko od službenika umešan u koruptivna dela.

Prema istraživanju, grupe koje se smatraju najkorumpiranijima su sudije, javni tužioci i politički lideri, dok se smatra da je manje korupcije među lekarima, nastavnicima i novinarima.

„Borba protiv korupcije je jedna od najvažnijih tema kada pričamo o demokratskim institucijama, odnosno jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava u poglavlju 23, budući da je ova tema u dodiru sa svim temama koje stavljamo pod kišobran demokratije“, rekao je Nikola Burazer, programski direktor CSP-a.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: