Vidoje Blagojević optužen za ratne zločine u BiH

Blagojević se tereti da je kao komandant Zvorničke brigade VRS propustio da preduzme nužne i razumne mere da spreči nezakonita zatvaranja, nečovečna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, i da kazni počinioce tih dela.

Vidoje Blagojević (Screenshot: Vreme)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Vidoja Blagojevića i još 10 osoba. Svi su optuženi za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata na području Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, saopštio je danas sud. Uz Blagojevića, optuženi su Mile Blagojević, Ivan Arapović, Milan Arapović, Kosta Pejić, Ljubiša Pejić, Branko Pejić, Božo Radić, Mile Savić, Stevo Vasiljević i Verica Radović.

Za šta su optuženi?

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje oko 700 bošnjačkih civila iz Zvornika, te nečovečno postupanje, mučenje i ubistva u junu 1992. godine, u vreme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga.

Blagojević se tereti da je kao komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske propustio da preduzme nužne i razumne mere da spreči nezakonita zatvaranja, nečovečna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, i da kazni počinioce tih dela. Verica Radović se tereti da je pucajući pištoljem iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Tužilaštvo navodi da je do sada pronađeno i identifikovano oko 420 žrtava, odvedenih na Bijelom Potoku 1. juna 1992. Tela oko 240 žrtava do danas nisu pronađena.

Šta je važno:

Blagojević je 2001. uhapšen pod optužbom za genocid počinjen u Srebrenici 1995. Haški sud ga je prvostepeno osudio na 18 godina zatvora 2005. Dve godine kasnije kazna mu je smanjena na 15 godina, bez osude za genocid. Pušten je krajem 2012. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: