Vetan Suroi za FoNet: Ne možete Srbe i Albance terati na normalizaciju odnosa

Ne možete terati ljude na normalizaciju, već se unutar naših društava mora graditi volja da se između Srba i Albanaca odnosi normalizuju, izjavio je FoNetu novinar, pisac i političar sa Kosova Veton Suroi, koji smatra da ta volja može proisteći, ukoliko postoji viši interes – mir i prosperitet za dva društva.

Vetan Suroi (Foto: FoNet)

Kada čovek vidi cilj koji se može dohvatiti, a to je, na primer, da za nekih deset godina ceo region bude unutar evropske zajednice u bezbednosnom okviru koji garantuje integraciju u evropsko tržište, onda je to put, rekao je Suroi u serijalu razgovora Agreman.

Region ostao tamo gde je bio pre mnogo godina

Sa druge strane, on podseća i na Solunsku deklaraciju, usvojenu pre više od 20 godina, kojom je obećana evropska perspektiva regiona.

Nema dovoljno senzibiliteta za činjenicu da je region ostao tamo gde je bio u ambicijama pre mnogo godina, upozorio je Suroi.

Građani Kosova hoće u Evropsku uniju (EU) i to će iskazati uvek, ali sve se to isto događalo i u ostalim zemljama regiona posle tranzicije. Ono što je problem je kako time upravljati, ne kao željom, već procesom koji transformiše države i društva, ukazao je Suroi.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, on smatra da se čeka da prođu izborni ciklusi, od evropskih, američkih i britanskih, pa da se dođe do nove konfiguracije vođstva u zapadnom svetu, kako bi se eventualno ušlo u neke nove pokušaje primene ranijih dogovora.

Šira dimenzija normalizacije

Zajednički imenitelj svih pokušaja je da se legitimiše Ohridski sporazum kao lestvica ispod koje se ne ide, naglasio je Suroi.

On misli da se mora gledati šira dimenzija normalizacije odnosa, jer sitničarenja u smislu šta će ko ispuniti, ne pomažu ni Kosovu, ni Srbiji.

Toliko su povezani ti sudovi da, zapravo, mi više možemo pomoći jedni drugima, nego što to drugi mogu učiniti za nas, istakao je Suroi.

Kako je predočio, lideri u Beogradu i Prištini moraju shvatiti da je situacija u svetu mnogo teža nego ikada pre i da zato treba da smanjuju tenzije i rešavaju probleme, a ne da svet učine komplikovanijim od onoga kakav je sada.

EU neće stvoriti bezbednost, to će uraditi NATO

Upitan da li će Zapadni Balkan sačekati članstvo Ukrajine i drugih zemalja Istočnog partnerstva u EU, Suroi je odgovorio da je teško očekivati da zemlja u konfliktu postane model evropskih integracija.

To je veoma teško, nezamislivo i protivno logici. To su pitanja koje nisu normalna za evropske integracije i način evropskih integracija, poručio je on i naglasio da, osim četiri slobode EU, mora postojati i peta – sloboda od straha.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana moraju stvoriti takvu arhitekturu bezbednosti koja je kolektivna, koja je ugovorna i u kojoj građani neće strepeti jedni od drugih.

Evrpska unija neće stvoriti bezbednost, to će uraditi NATO, smatra Suroi, ali napominje da treba poštovati to što Srbija ne želi članstvo u Alijansi.

FoNet

Video: FoNet