Vesić o Trampovoj kupovini Generalštaba: Ako nađemo partnera, objavićemo javno

Ako na osnovu ovlašćenja bude potpisan memorandum ili neki drugi akt, „o tome Vlada da obavesti javnost“, i da „nema potrebe da se pravi senzacija tamo gde je nema“, poručio je Vesić.

Goran Vesić (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu, Goran Vesić, potvrdio je da je od Vlade Srbije na javnoj sednici dobio ovlašćenja za potpisivanje memoranduma da se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama.

Povodom izjave predstavnika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da su takvi pregovori u toku, Vesić je rekao da će, ako na osnovu ovlašćenja bude potpisan memorandum ili neki drugi akt, „o tome Vlada da obavesti javnost“, i da „nema potrebe da se pravi senzacija tamo gde je nema“.

Šta je rekao Jovanović

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, optužio je Gorana Vesića da je u ime Vlade Srbije potpisao memorandum kojim se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama „Kushner Realty“ i „Atlantic Incubation Partners“ LLC.

„Radi se o revitalizaciji i, kako ovde stoji, razvoju lokacije Generalštaba koju Vlada Srbije i njen ovlašćeni predstavnik, ministar građevinarstva u tehničkom mandatu Goran Vesić, imaju nameru da sa firmom ‘Kushner’ revitaliziju i oplemene“, istakao je Jovanović. Naglasio je da je kompanija „Kushner Realty“ registrovana 8. marta 2022. u američkoj saveznoj državi Delaver, koja je poznata kao ofšor zona. Kompanija je, kako je naveo, registrovana na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Vlada Republike Srbije ovlašćuje Gorana Vesića da sačini memorandum o razumevanju, da se na ovoj lokaciji gradi nešto što oni nazivaju ‘razvojem i revitalizacijom’, da se firmi Kušner i toj sestrinskoj firmi, odobri da uđu u zakup na 99 godina na predmetnoj lokaciji bez naknade, da bi nakon 99 godina ta firma mogla da postane vlasnik predmetne lokacije. Na delu je Beograd na vodi 2“, ocenio je Jovanović.

Šira priča

Interesovanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za zgradu Generalštaba nije novo. Još 2013. godine u javnost su dospele informacije da je Tramp, koji je pre nego što je došao na čelo SAD bio poznat kao kralj nekretnina, „zagrizao“ za ovu lokaciju, kada mu je glavni konkurent bio šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Posao tada nije sklopljen, a Tramp je ponovo pokušao da dođe do Generalštaba 2017. godine kada je već bio na funkciji predsednika SAD, kada su njegovi ljudi tim povodom ponovo bili u Beogradu. Ivica Dačić, tadašnji ministar spoljnih poslova, tada je i potvrdio ove informacije, kao i to da je Tramp još deceniju ranije hteo da kupi Generalštab iako su mu nuđeni i Geneks i zgrada bivšeg saveznog MUP-a u Ulici Kneza Miloša. Svaki put problem je bilo to što je ova zgrada, arhitektonsko remek-delo Nikole Dobrovića, pod zaštitom države. Pitanje je da li novo interesovanje sada znači da će taj „detalj“ uskoro takođe biti „rešen“.

Šta bi Tramp da gradi?

Hotel. Generalštab će ako se planovi bivšeg, a moguće i budućeg američkog predsednika ostvare, uskoro postati luksuzni hotel. Pre sedam godina, najavljivano je da bi Tramp samo za lokaciju platio 70 miliona dolara, a da bi hotel imao 250 luksuznih apartmana, restorane, prodavnice i kockarnice.

Dokument možete pogledati OVDE.

A više o ovoj temi čitajte na: