Veran Matić o pravosnažnoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića: Poruka novinarima da ne odustaju

Apelacioni sud izrekao je pravosnažnu Dragoljubu Simonoviću i ostalim okrivljenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Milan Jovanović (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Iako je Simonoviću kazna smanjena sa pet na četiri godine (ublažene su kazne i ostalim okrivljenima) Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, smatra da je ovo ipak „ohrabrujuća“ vest. Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

Profesionalno urađena istraga

Posle niza poražavajućih vesti vezanih za bezbednost novinara u Srbiji, oslobađajuće presude u slučaju suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, odbijanja Tužilaštva za organizovani kriminal da preuzme rešavanje slučaja ubistva novinara Milana Pantića, tridesetogodišnjice nerešenog slučaja smrti Dade Vujasinović, ova vest je ohrabrujuća kao poruka da je nasilje nad novinarima ipak i kažnjivo. Paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, najdrastičniji je oblik ugrožavanja bezbednosti novinara posle atentata na Dejana Anastasijevića, što je, takođe, nerazrešeno. Posle više od pet godina suđenja i dve prvostepene osuđujuće presude, sa neizvesnošću se očekivala odluka Apelacionog suda.

I pored činjenice da je u pitanju visoki funkcioner vladajuće partije SNS i predsednik opštine Grocka, urađena je vrlo profesionalna i brza istraga, tužilaštva i policije. Mi iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara te 2019. godine, pratili smo intenzivno istragu i podnošenje presude i pored velike zabrinutosti za odvijanje procesa, bili smo ohrabreni rezultatima, brzim podizanjem kredibilnog optužnog akta.

Vrlo značajna je bila podrška i solidarnost medijske zajednice, u praktičnoj podršsci porodici Milana Jovanovića, ali i profesionalnoj solidarnosti. I pored sporosti pravde, novinari i građani Srbije su pomogli da se prikupe sredstva za obnovu spaljene kuće, omogućen je privremeni smeštaj, a bezbednost Milana Jovanovića garantovala je policija stalnim obezbeđenjem.

Zatvor kao cena za bahatost

Posvećenost tužilaštva, i posebno tužioca Predraga Milovanovića, u pisanju i zastupanju optužnice, dovela je do prvostepene osuđujuće presude i pored vrlo snažnog tima advokata odbrane.

Ovo je vrlo značajna poruka ugroženim novinarima da nikada ne posustaju, vrlo značajna poruka medijskoj zajednici da mora biti solidarna inače će nestati, i vrlo važna poruka političarima da nisu nedodirljivi.

Četiri godine zatvora za podstrekača, visokog funkcionera i političara, i isto toliko za plaćenog egzekutora, značajna je cena koju će morati da plate za bahatost, osećaj svevlašća i za osećaj da svako delo koje se čini za nosioce političkih funkcija i predstavnike vlasti može da bude plaćeno visokim kaznama.

Vrlo često su kazne za prestupe vezane za ugrožavanje bezbednosti novinara oslobađajuće, ili su ispod zaprećenog iznosa.

Kazna nije pravedna, morala da bude veća

Ova kazna nije pravedna jer je morala biti veća, ali kada se uzme u obzir krivično delo koje presuđuje Apelacioni sud, ona je pri maksimalnom iznosu. Jeli i Milanu niko neće moći da nadoknadi zdravlje, uništeni dom, spaljen život, ali će zauvek ostati sramota osuđenih koji su prebrojavali zavese i tepihe u domu porodice koju su životno ugrozili.

Jelino i Milanovo herojstvo utkano je u borbu za ovu presudu, neki bi rekli pobedu, no ja ću se uzdržati od te ocene, već ću se osvrnuti na ono što je u epilogu procesa evidentno, a to je sledeće: solidarnost medijske zajednice, profesionalizam i u njemu izrazita upornost tužilaštva i tužioca Milovanovića, kao i poštenje sudija koji su, u oba stepena, donosili osuđujuće presude. Svi činioci ključni za slobodu izražavanja u ovom slučaju, pokazali su se na visini zadatka. Od hrabrosti novinara, preko profesionalnosti tužilaštva, do pravičnosti sudstva.

V. Ž./Kompas