Vejp do 10 hiljada udaha: Elektronske cigarete nisu u Srbiji zabranjene za maloletnike

U Srbiji ne postoji zakon koji zabranjuje mlađima od 18 godina da konzumiraju elektronske cigarete, kao što im brani kada su u pitanju klasične cigarete ili alkohol.

Ilustracija (Foto: Envato)

Elektronske cigarete slobodno se prodaju po tržnim centrima, na kioscima… One umesto industrijski prerađenog duvana sadrže samo hemikalije za koje stručnjaci tvrde da su izuzetno štetne, prenosi RTS.

Zbog toga što zakon ne zabranjuje maloletnicima da ih kupuju i konzumiraju, sve češće viđamo u javnosti tinejdžere sa elektronskom cigaretom. Nedavno je učenik šestog razreda bio agresivan prema nastavnici, koja je htela da ga udalji sa časa zbog elektronske cigarete.

Šira slika

Elektronske cigarete koriste se u školama, na fakultetima, u institucijama, a sve češće i u autobusima.

„I u apoteci sam videla da se koriste, čuvar apoteke, onaj koji je tamo da vodi računa da toga ne bude, pa vi kada reagujete oni to neozbiljno shvataju. One ne podležu našim zakonima i daju sebi slobodu i tako su promovisane, da mogu da se puše bilo gde, da to nisu cigarete, a imate i svuda da ih kupite“, naglašava dr Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja.

Stručnjaci su već upozoravali da su elektronske cigarete opasnije od klasičnih.

„Ti vejpovi sada imaju i do 10 hiljada udaha. To mladi mogu da udahnu i za dve večeri druženja. A ta tečnost kad se zagreva ona dodatno pravi toksikante i opasnosti za pluća i krvne sudove“, napominje dr Pršić.

Šta dalje?

Iako je prošle godine bilo govora o tome da će se upotreba elektronskih cigareta zabraniti u zonama ugostiteljskih objekata za nepušače, to se još nije desilo. Većina gostiju u ovim objektima ustvari ni ne zna da je dozvoljena upotreba elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru.

Gotovo svuda u Evropi elektronske cigarete prodaju se i maloletnicima, iako će vam svaki prodavac reći da to ne radi.

Pre četiri godine, država Njujork i savezna vlada usvojile su zakon kojim se zabranjuje prodaja aromatizovanih nikotinskih proizvoda, kako bi se suzbila zavisnost kod mladih.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Kompas/RTS