Večiti derbi – večita bruka: Kako je praznik fudbala postao praznik srama

Fudbaleri Crvene zvezde su u meču Superlige Srbije savladali Partizan 3:2 i tako praktično sa deset bodova prednosti na tabeli odbranili titulu prvaka države.

(Foto: FoNet/AP Photo/Darko Vojinovic)

Iz Partizana su posle utakmice najavili da neće u sredu izaći na teren na meč polufinala Kupa Srbije zbog tendencioznog suđenja Pavla Ilića koji je utakmicu produžio za čak 21 minut.

Nešto kasnije Partizan je izdao novo saopštenje u kojem su ublažili prvobitnu odluku o bojkotu i objasnili da će „razmisliti da li će igrati meč polufinala Kupa Srbije protiv Crvene zvezde“. Pretpostavlja se da je opomena stigla iz visokih političkih krugova ili je uprava shvatila da bi ista mogla stići ako zaista ostanu pri prvobitnoj najavi.

Šta se dogodilo pre utakmice?

Uvertira u 173. večiti derbi bila je krvava tuča navijača na beogradskim ulicama. Najveći obračun odigrao se kod Vukovog spomenika, a policija je privela 45 punoletnih osoba. U tuči su učestvovali i mnogobrojni maloletnici, ali su oni iz MUP-a pušteni kući posle napisanih prekršajnih prijava.

Kako i zašto se obračun navijača sa Autokomande preselio čak do Vukovog spomenika nije još uvek jasno. Jake policijske snage očigledno nisu dovoljne, a zbog incidenta pre utakmice Žandarmerija je sve vreme večitog derbija na atletskoj stazi stajala naoružana automatskim puškama.

Šira slika

Fudbalska uvertira u 173. večiti derbi odigrala se još jesenas, kada je 172. derbi pomeren sa septembra na decembar. Zvanično opravdanje bio je Dan žalosti zbog incidenta u Banjskoj, iako se formalno nikada ranije nisu sportske priredbe otkazivale zbog takvih stvari, već samo koncerti i slavlja.

Pre septembarskog susreta bojkotom igranja utakmice pretila je Crvena zvezda nezadovoljna što je Fudbalski savez Srbije imenovao najboljeg srpskog sudiju, Srđana Jovanovića, da vodi večiti derbi. Jovanović je inače arbitar koji redovno sudi UEFA međunarodne utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. Nažalost, nije prvi koji se našao na crnoj listi Crvene zvezde, čija je uprava blatila i optuživala za pristrasnost čak i najboljeg sudiju s ovih prostora, Milorad Mažića, koji je 2018. vodio finale Lige šampiona između Real Madrida i Liverpula.

Banjska je bila savršen izgovor za FSS da se meč odloži, a zatim je u decembru umesto Jovanovića imenovan neiskusni Pavle Ilić. Na tom susretu mu je zamereno da je previše lako dao crveni karton fudbaleru Partizana Ksanadaru Severini želeći da se dodvori onima koji su ga delegirali za taj susret, kao i Crvenoj zvezdi, iako klubovi formalno nemaju pravo da biraju ko može, a ko ne može da im sudi.

Foto: FoNet/AP

Šta se dogodilo na utakmici?

Pavle Ilić je ponovo delegiran da vodi i ovaj večiti večiti derbi što je praktično izazvalo tenziju nekoliko dana pre utakmice. Najsporniji detalj s meča odigrao se kod izjednačujućeg gola Crvene zvezde kada je napadač crveno-belih Endiaje odgurnuo rukama defanzivca Partizana Markovića i tako sebi stvorio šansu za pogodak (2:2).

Nije jasno ni kako je Pavle Ilić od Sudijske komisije dobio prelaznu ocenu za prethodni večiti derbi pošto je i fudbalskim laicima bilo jasno da još uvek nije dorastao takvom zadatku. U pitanju je arbitar koji je prvi put dobio da vodi večiti derbi posle samo 11 mečeva u Superligi, a bez ikakvog međunarodnog iskustva.

Zbog stalne hajke dva najjača fudbalska kluba na arbitre, postala je praksa još iz vremena Mažića da FSS izlazi u susret večitima (naročito Zvezdi), i na derbi šalje početnike, umesto najbolje.

Da li je utakmica uopšte trebalo da bude završena?

Osim gola Endiaeja sporna je i dugačka nadoknada vremena koju je Ilić dosudio zbog više dugačkih prekida (utakmica se umesto 90 igrala 111 minuta). Količina pirotehnike koja je nažalost uobičajeni dekor večitog derbija ne bi bila tolerisana ni na jednom međunarodnom meču i ta utakmica bi sigurno bila prekinuta. Zbog toga na primer na susretima srpskih klubova u evropskim kupovima retko vidimo poneku baklju upaljenu na tribini, a kamoli čujemo jake petarde, popularno zvane topovoskim udarima.

Na subotnjem derbiju je ponovo moglo da se izbroji stotine baklji i još više petardi koje su ozbiljno ugrožavale bezbednost svih prisutnih i predstavljale opasnost od požara na dotrajalom stadionu.

Osim toga, u toku susreta viđen je žestoki obračun navijača Partizana sa pripadnicima Žandarmerije kao i vandalizam u vidu uništavanja stolica na najvećem srpskom stadionu (dok se Nacionalni ne izgradi). Ugrožavanje bezbednosti svih u neposrednoj blizini incidenta takođe je bio povod za trajni prekid meča, ali glavni sudija nije imao autoritet da tako nešto uradi. Publika je tako malo gledala fudbal, a malo okrvavljene glave na istočnoj i južnoj tribini, kao i stolice koje lete ka policiji.

(Foto: FoNet/AP Photo/Darko Vojinovic)

A kakav je bio fudbal?

Tužno je što se dan posle utakmice umesto u vrhunskoj fudbalskoj predstavi priča o suđenju i divljanju navijača na stadionu i van njega. Fudbal više niko ni ne pominje jer su ove stvari zasenile sjajne šanse i pet golova.

Da nije bilo svega ovoga izvan fudbalskih okvira, 173. večiti derbi bi dobio ocenu jednog od najboljih u poslednjih desetak godina.

Ali, nažalost, fudbala se sa ovog susreta niko neće sećati. A već za nekoliko dana očekuju nas nove tenzije na novom derbiju u Kupu Srbije. Biće zanimljivo videti ko će biti delegiran da sudi taj meč i da li će policija ovaj put uspeti da spreči novu turu okrvavljenih glava na ulicama Beograda.

Vlada Živanović/Kompas