Varhelji: Proširenje u vitalnom interesu EU

Varhelji je poručio partnerima sa Zapadnog Balkana da imaju sve alate na raspolaganju da se što pre pripreme za članstvo u EU

Zastave EU (Izvor: Envato)

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozvao je na nastavak pristupnih pregovora EU sa Srbijom i otvaranje Klastera tri o konkurenciji i inkluzivnom rastu i poručio da EU, kroz Plan rasta za Zapadni Balkan, želi da promoviše primenu svih dogovora postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Šira slika

Oliver Varhelji je tokom foruma „EU se susreće sa Balkanom“ u Sofiji rekao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata kada je reč o Srbiji, piše RTS. Naglasio je da je Srbija napredovala i da je potrebno da EU nastavi pristupne pregovore sa njom. Govoreći o situaciji na KiM, upozorio je da je „Kosovo u stalnoj krizi u poslednjih godinu dana“ i poručio da je potrebno da vlada u Prištini pruži konstruktivniji pristup u rešavanju svih zahteva EU za deeskalaciju situacije.

Kuda ide region

Kada je reč o Crnoj Gori, on je izrazio nadu da će u junu biti održana međuvladina konferencija koja će dovesti do poslednje faze pristupnih pregovora sa tom zemljom i istakao da je EU spremna za otvaranje prvog klastera sa Albanijom, kao i da se nada da će, nakon izbora u Severnoj Makedoniji, moći da ubrza rad sa tom zemljom.

Varhelji je dodao da bi novi sastav Evropske komisije trebalo da bude Komisija za proširenje, koja će „dočekati nove članove na kraju svog mandata“ i poručio partnerima sa Zapadnog Balkana da imaju sve alate na raspolaganju da se što pre pripreme za članstvo u EU. (Vreme)

Više o tome pročitajte na: