Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka – opet

Teško je pobrojati koliko je puta vlast najavljivala vraćanje obaveznog vojnog roka i koliko je puta na to zaboravljala.

Glavni general srpske vojske je najavio da će predsednik Vučić do kraja meseca u šakama imati predlog više modela obaveznog služenja vojnog roka. (Foto: Vojska Srbije)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović kaže da će vojska do kraja mjeseca dostaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću procjenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, modela i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze.

Šira slika

Sve što javnost kaže nakon Mojsilovićeve izjave staje u jednu riječ – opet? Naime, teško je pobrojati koliko je puta vlast najavljivala vraćanje obaveznog vojnog roka i koliko je puta na to zaboravljala.

Konstanta je samo jedna: računajući na polarnost Vojske Srbije i sentiment starijih generacija, režim ovo pitanje redovno poteže pred izbore ili, ukoliko se suči sa nekom od kriza.

Vlast, praktično, vojsku koristi samo za jednu namjenu, a to je propagandni instrument. Njena reforma i razvoj u što bi spadalo i vraćanje profesionalne autonomije najvišim oficirima, nisu na dnevnom redu.  

Stanje stvari

Sve najave o ponovnom uvođenju vojnog roka u suprotnosti su sa realnošću. Za tako nešto sve nedostaje – novac, smještaj, profesionalna lica zadužena za obuku… Isto tako, kad god se spominje obavezni vojni rok, stručna javnost ukazuje na njegovu neizvodljivost i manjkavost.

I, naravno, upravo zbog toga, ništa se nije dešavalo, niti je moglo. Ali predsjednika Srbije to ne sprečava da izjavljuje: „Nećemo odustati od ideje obaveznog vojnog roka“.

Posljedice

Vojska Srbije ima brojne probleme. Najveći je, svakako, konstantan odliv kadrova. Umjesto da bude rješiv, stalno se zabašuruje navodnim vojnim rokom. Na taj način osnovna funkcija Vojske Srbije – obrana zemlje – slabi iz dana u dan.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: