Ustreljen pomahnitali medved u Slovačkoj

Slovačke vlasti su locirale i ubile mrkog medveda koji je pre desetak dana na ulicama jednog grada povredio petoro ljudi. Napad je pojedinim političarima otvorioo vrata da zahtevaju labavije evropske propise o zaštiti prirode i dozvole odstrel viška medveda.

Slovačka, zajedno sa Rumunijom, želi da EU popusti propise o zaštiti prirode i dozvoli odstrel viška medveda.

Pomahnitali mrki medved koji je u Slovačkoj pre 10 dana povredio petoro ljudi je ubijen, saopštio je danas ministar za prirodnu sredinu Tomas Taraba na Fejsbuku.

Snimci napada medveda na ljude u gradu Liptovski Mikulaš su preplavili internet. Na jednom se vidi kako medved šapom udara jednog muškarca na trotoaru.

Prema ranijim procenama, medved je trogodišnjak težine oko 70 kilograma.

Petoro povređenih, dvoje u bolnici

Među povređenima je bila i jedna 10-godišnja devojčica, a dvoje je hospitalizovano sa posekotinama i ogrebotinama.

Vlasti su za životinjom tragale od 17. marta i identifikovale je koristeći dronove i biometrijsku tehnologiju, naveo je Taraba. Medved je ustreljen u utorak uveče.

Napad povod za kontrolisani odstrel?

Njegova izjava o tehnologiji je izazvala i podsmešljive reakcije komentatora. “Mislite da smo pali sa drveta? Tehnologija prepoznavanja lica iz vazduha se koristi u identifikaciji ljudi. Za biometrijsku identifikaciju potrebi su porethodni podaci”, napisao je jedan.

U svakom slučaju, pojedini političari iz vlasti sada zahtevaju više slobode u okviru strogih propisa Evropske unije da selektivnim odstrelom zadrži populaciju medveda pod kontrolom, javlja BBC. Slovačka takav predlog razmatra zajedno sa Rumunijom.

“Ovo je slučaj brutalnog napada medveda na ljude”, rekao je prošle nedelje poslanik vladajuće desničarske Slovačke nacionalne partije Rudolf Huljak. On je zatražio “snažno rešenje za prevelik broj medveda”. (Kompas)