Uskršnji običaji: Od jurnjave za zecom do kolektivnog bindžovanja krimića

Jaja su, naravno, neizbežna, a nekima nisu dovoljna samo kuvana, već porazbijaju više od 15.000 i naprave omlet za ceo grad.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Uskrs je najvažniji događaj i jedan od najdražih praznika u hrišćanskom kalendaru. Osim što ga slave različitih datuma, hrišćani širom sveta uskršnji vikend između Velikog petka i Uskršnjeg ponedeljka obeležavaju na najrazličitije moguće načine – od jurnjave za uskršnjim zekom, preko bičevanja i polivanja žena (da, dobro ste pročitali), do zatvaranja u vikendice u planini i bindžovanja krimi serija. Jaja su, naravno, neizbežna, a nekima nisu dovoljna samo kuvana, već porazbijaju više od 15.000 i naprave omlet za ceo grad.

Krenimo od onih koji su najdalje.

Uhvati zeca, pojedi bilbija

Zečevi u Australiji i na Novom Zelandu imaju poduži i debeli dosije o uništavanju useva, pa nisu baš rado viđeni čak ni na Uskrs. I dok ostatak sveta lovi uskršnja jaja skrivena oko kuće, stanovnici delova Novog Zelanda grabe oružje za godišnji „Veliki lov na uskršnje zeke“.  Ideja je da se poljoprivredna zemljišta oslobode „invazivnih štetočina“, a preko 500 lovaca bore se za željeni trofej i novčanu nagradu od 3.500 novozelandskih dolara.

Australijanci su priču preokrenuli u korist bilbija. U nameri da podignu svest o sve manjoj populaciji ovih malih dugouhih torbara, poslastičari u Australiji prave čokoladne figurice u njihovom obliku, a deca ih obožavaju.

Šta je omlet bez 15.000 jaja

Ko je poznat po omletu, ako ne Francuzi?! Stanovnici gradića Besijer u južnoj Francuskoj otišli su najdalje i za Uskrs već 40 godina na gradskom trgu spremaju omlet od čak 15.000 jaja. U pripremi ove gozbe učestvuje 50 volontera, a na omlet dođe i do 10.000 ljudi.

Samo crveno

Grci se drže tradicije – tvrdo kuvana jaja, ali samo u crvenoj boji, jer simbolizuje krv Isusa Hrista. Dakle, ništa lukovina, šljokice, sličice… Crveno i tačka! Tradicionalno na Uskršnju nedelju, svaki član porodice uzima jaje i odmerava snage sa ostalima, kao u Srbiji.

Od veštica do krimi priče na tetrapaku mleka

U Finskoj se deca oblače kao uskršnje veštice kako bi skupljali slatkiše od vrata do vrata u zamenu za ukrašene bukete vrbe kojima bi dočekali proleće i oterali zle duhove. U nekim delovima Švedske tokom Velike subote pale se ogromne lomače.

Norvežani na Uskrs otkazuju sve, beže u svoje planinske kolibe i provode vikend uz krimi serije ili knjige.

Čak je i gomila novih detektivskih romana tempirana da izađe neposredno pre Uskrsa, a kratke detektivske priče nađu svoje mesto čak i na kartonskim kutijama mleka.

Raspeće i bičevanje na Filipinima

Na Filipinima su neki pobožni katolici prihvatili praksu samorazapinjanja i samobičevanja na Uskrs, uvereni su da to pomaže da se očiste od grehova.

Rimokatolička crkva nije oduševljena tom idejom i aktivno pokušava da obeshrabri ovu praksu, ali bez mnogo uspeha.

Pucanje bičem i u Češkoj i Slovačkoj

Ako ste žena i nađete se u Češkoj ili Slovačkoj na Uskršnji ponedeljak, možda je najbolje da ostanete u kući.

Lokalni muškarci i dečaci lutaju ulicama sa ukrašenim prutevima od vrbe, tražeći devojke koje bi  bičevali.

Bičevanje nije zamišljeno da bude bolno, “već da podstakne dobro zdravlje i lepotu”. Iz sličnih pobuda u Mađarskoj žene polivaju vodom.

Muškarci napolje!

U Poljskoj tradicionalno samo žene u kući pripremaju i peku uskršnji hleb. Veruje se da ako muškarci u kući učestvuju u tom poduhvatu testo neće narasti, ali zato njihovi brkovi mogu da posede.

Cigarete u crkvi

Čokolada nije od velike koristi u sparnim džunglama Papue Nove Gvineje, pa umesto slatkih poslastica ili šarenih ukrasa, ljudi kite drveće duvanom i cigaretama. Ta praksa važi i u crkvama, pa se okupljeni na Vaskršnjoj službi kućama vrate – sa cigaretama.

Kako vi proslavljate Uskrs?

Kompas