Upozorenje Batuta zbog visokih temperatura: Opasni vremenski uslovi u  više od 10 gradova

Više od 10 gradova u Srbiji u biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ obeleženo je narandžastom bojom, koja označava opasne vremenske uslove, dok je opština Bečej označena crvenom bojom, koja označava veoma opasne vremenske uslove.

Foto: Boris Babić

Kako se navodi, veoma opasni vremenski uslovi predstavljaju povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara.

Koji su još gradovi označeni?

Preporučuje se često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti, redovan unos tečnosti, odnosno čaša vode na 20 minuta.

Nа svаku pојаvu kоnfuznоsti, nеsvеsticе, izrаzitо tоplе i suvе kоžе pоtrаžiti hitnu lеkаrsku pоmоć.

Narandžastom bojom označeni su Beograd, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Loznica, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka i Ćuprija.

Saveti Batuta

Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima navodi se da je reč o vremenskim uslovima koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljive populacije (deca, trudnice, stari i hronično oboleli).

Kao mere zaštite navode se nošenje odeće od laganih materijala svetle boje, redovna rehidratacija tokom celog dana, kao i to da stariji teže kućne poslove obavljaju ujutru ili uveče i da ne napuštaju klimatizovani zatvoreni prostor bez preke potrebe tokom trajanja povišene spoljne temperature.

FoNet

Pročitajte i: