Koliko košta rat u Ukrajini?

Zbog vojne pomoći Ukrajini vlade zapadnih zemalja suočavaju se s povećanim zaduživanjem, a neke najavljuju veće poreze i smanjenje ulaganja u javni sektor kako bi finansirale rastuće vojne budžete.

Ilustracija (Foto: FoNet/AP)

Vojni budžeti na globalnom nivou dostigli su prošle godine 2,44 biliona dolara, što je skoro sedam odsto više nego 2022. godine.

To je bio najveći rast u odnosu na prethodnu godinu još od 2009, a zabeležen je tokom druge godine ruske invazije na Ukrajinu.

Šira slika

Potrošnja na vojsku u svetu sada je najveća od kraja Hladnog rata – ona iznosi 306 dolara po osobi.

Pošto Kijev nije bio spreman da se nosi sa sukobom tako velikih razmera, zapadne zemlje pojačale su vojnu pomoć. Istovremeno, druge eskalacije napetosti sa Rusijom, kao i one na Bliskom istoku i u Aziji, navele su vlade da pojačaju i sopstvenu odbranu, i to najviše još od Drugog svetskog rata.

Koliko ko daje?

U ovoj godini Sjedinjene Države izdvojile su 886 milijardi dolara za odbranu, što je rast veći od osam procenata za period od dve godine.

Očekuje se takođe da će evropski partneri u NATO po prvi put ispuniti cilj koji je postavila ta vojna alijansa: da će za odbranu izdvojiti dva odsto od svog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Samo ove godine Evropljani su za odbranu iz budžeta izdvojili 380 milijardi dolara, rekao je u februaru generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Priredili: DW – J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte na: