Napad na učitelje, nastavnike i profesore biće tretiran kao napad na advokate

Nezadovoljni prosvjetni radnici, skupa sa građanima koji ih podržavaju, na skupu u centru Beograda 16. maja ukazali su na sve učestalije napade u školama i zatražili izmjene zakona bi ih trebale zaštiti.

Prosvetari ispred Vlade Srbije, arhiva (Foto: FoNet/Marko Dragoslavić)

Stanje stvari

Nastava je danas obustavljena u oko 700 škola širom Srbije, a u ostalim se odvija skraćeno. Premlaćivanje profesora koji je  pokušao da zaustavi fizički obračun među đacima na Gimnazijadi tek je kap u moru. Desetak dana ranije pretučen je nastavnik u Tehničkoj školi  u Bačkoj Palanci. Iz sindikata „Nezavisnosti“ podsjećaju na niz napada na prosvjetne radnike proteklih godina u Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Boru, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Užicu i Mladenovcu. Mada im je obećavana podrška, ništa se nije promijenilo.

Da li se nešto mijenja

Na sastanku predstavnika prosvjetnih sindikata i ministarke prosvjete Slavice Đukuć Dejanović dogovoreno je da se promeni Krivični zakon kako bi napad na učitelje, nastavnike i profesore bio tretiran kao napad na advokate i kažnjen zatvorom. Maksimalna kazna može biti i osam godina zatvora.

Posljedice

Pojačanje represivnih mjera je samo kratkoročno rješenje. Dugoročno i održivo jeste ono u kojem bi se podigao ugled i značaj prosvjetnih radnika. A da bi do toga došlo, upravo položaj prosvjete mora biti stvarni, a ne samo deklarativni cilj vlasti.

F.Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: