U kakvoj je situaciji opozicija posle prekida pregovora sa vlastima?

Opozicija ima dve opcije, obe loše. Prva je izlazak na izbore pod uslovima koji su vladali i na prethodnim. Bojkot je još je gora opcija – javnost i pristalice su umorne od stalnih protestnih okupljanja.

Pres konferencija opozicije posle nastavka Prvog sastanka Kolegijuma Skupštine Srbije o primeni preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova (Foto: FoNet / Aleksandar Mijailović)

Pregovori vlasti i opozicije oko promene izbornih uslova su završeni bez dogovora. Koalicije Srbija protiv nasilja i NADA neće izaći na redovne lokalne i ponovljene vanredne beogradske izbore.

Šira slika

Opozicija je imala tri minimalna zahteva: formiranje mešovite komisije zadužene za kontrolu biračkih spiskova, ravnopravan tretman opozicije na javnom servisu i objedinjavanje beogradskih i lokanih izbora. Prva dva zahteva, vlast je u načelu prihvatila, treći odbila. Time su pregovori prekinuti.

Naime, opozicija ima opravdane razloge da veruje kako zbog biračke migracije i inženjeringa ni sledeći izbori u Beogradu neće biti regularni. A budu li takvi u glavnom gradu, to će se odmah preslikati širom Srbije gde građani vrlo brzo trebaju birati lokalne vlasti.

Kuda dalje

Opozicija ima dve opcije, obe loše. Prva je – bar kako se stvari trenutno stoje –  izlazak na izbore pod uslovima koji su vladali i na prethodnim. Ocenjuje se da bi ovako učešće u unapred izgubljenoj igri pasiviziralo dobar deo opozicionih glasača. Bojkot je još gora opcija – javnost i pristalice su umorne od stalnih protestnih okupljanja, a veliko je pitanje i kako bi reagovala Evropska unija.

Konačno, postavlja se pitanje kako bi građani i opozicioni aktivisti u Novom Sadu, Nišu i drugim sredinama mogli shvatiti i prihvatiti bojkot zbog beogradskih izbora?

Postoji li rešenje

Opozcija ima samo jedno rešenje. A to je da uz neumorno zalaganje za prihvatljive izborne uslove započne dobro osmišljenu i energičnu kampanju, ni nalik na prethodnu. Samo tako mogu uveriti građane da će dati sve od sebe, proširiti broj pristalica, te animirati ih u sprečavanju krađe narodne volje. To je važno pre izbora, na sam dan glasanja i, posebno – posle njega. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: