Šta je sa tužbom protiv Sekretarijata za kulturu?

Ovog maja navršiće se pet godina otkako su kulturne organizacije i udruženja iz Beograda tužile Upravnom sudu Sekretarijat za kulturu Beograda, zbog rezultata konkursa za finansiranje. Do danas, Upravni sud nije se ni oglasio.

Foto: Vreme / Marija Janković

Šta se desilo:

Godine 2019. fond za konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi iznosio je 136.592.000 dinara.

Podeljen je na Javnom konkursu radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinasiranje iz budžeta grada Beograda, projekata u kulturi kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi.

Način na koji je Ministarstvo izabralo učesnike konkursa koji zaslužuju novac iz budžeta, izazvao je velike reakcije javnosti, pa i pomenutu tužbu Upravnom sudu.

  • U tužbi je naveden niz propusta, kršenja zakonske procedure i netransparentnosti postupka.
  • Rezultati konkursa su te godine objavljeni bez imena članova komisija koji su odlučivali o raspodeli budžeta
  • Izostali su podaci o odbijenim predlozima projekata, kao i obrazloženja za podržane i za odbijene projekte
  • Nije objavljen ukupan iznos sredstava koji je dodeljen, niti iznos sredstava po oblastima

Gde su pare:

Novac iz budžeta grada Beograda tada je dobilo 28 projekata organizacija koje su označene  kao „sumnjive“.  To su organizacije koje nisu registrovane za oblast kulture, koje su se registrovale neposredno pred konkurs ili koje su neposredno pred konkurs preregistrovane tako da im kultura postane osnovna delatnost.

Ko je tužio:

Podnosioci tužbe su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Stanica Servis za savremeni ples, Institut za urbane politike i Teatar Mimart.

„Poslednje vesti koje imamo o tom slučaju su od pre godinu dana. Tada je naša advokatica tražila prijem kod sudije i bila je odbijena. Od tada sud se nije oglašavao “, kaže za „Vreme“ Marijana Cvetković iz Stanice Servis za savremeni ples“. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: