Tržnica u Kragujevcu kao zidanje Skadra

Tržnica u Kragujevcu se urušila 2020. godine kada je pravljena podzemna garaža, a četiri godine kasnije rekonstrukcija nije ni počela.

Tržnica u Kragujevcu (Foto: Zoran Mišić)

Zgrada Tržnice u Kragujevcu, sazidana 1928. urušila se 2020. kada je pravljena podzemna garaža. Gotovo četiri godine kasnije, rekonstrukcija nije ni počela, a upravo je raspisan treći pokušaj tendera za izvođača radova.

Šira slika

Ideja da se podigne ova zgrada stara je još od 1924. Nekoliko godina kasnije izrada projekta zgrade Tržnice bila je poverena tehničkom birou „Solarević” iz Beograda, koji je na vreme uradio traženi projekat. Zdanje kragujevačke pijace projektovao je Đorđe Kovaljevski, arhitekta koji je radio Generalni regulacioni plan Beograda. Bila je prva pokrivena pijaca u Evropi i najlepša u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji i izgrađena je za 18 meseci. Međutim, gotovo sto godina kasnije, za isti posao, nisu dovoljne ni četiri godine.

Radovi po fazama

Nedavno je Grad Kragujevac raspisao tender za izvođača radova rekonstrukcije zgrade Gradske tržnice, treći po redu. Za tu namenu, iz budžeta grada odvojeno je 161 miliona dinara. Rok za završetak radova je kraj 2024. Kad se saberu dosadašnja izdvajanja, znači da će za Tržnicu biti utrošeno više od šest miliona evra.

Pre četiri godine, kad je obnova počela, prvobitni proračun iznosio je samo 2,5 miliona evra. Do sada je za rekonstrukciju tržnice iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona evra. Za te pare je do sad urađena samo trećina projekta, deo sa pijačnim tezgama pod nadstrešnicom, dok je druga trećina, zgrada tržnice, nezavršena. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte na: