Tri miliona evra iz budžetske rezerve za kancelariju Arno Gujona

Tokom prošle godine popriličan novac iz budžeta Srbije završio je na računu desničarske grupe povezane sa političarom iz Francuske sa srpskim državljanstvom Arnoom Gujonom, konstatirala je Državna revizorska institucija.

Arno Gujon (Foto: MUP Srbije)

Lik i djelo

Poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, Gujon u je započeo političku karijeru Francuskoj u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca formiranom 2003.

Nije se dugo zadžrao u Bloku – 2004 je osnovao humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo.“ Državljanin je Srbije od 2015, vršilac dužnosti direktora Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu vanjskih poslova 2020, član Srpske napredne stranke i Narodni poslanik od 2023, a od maja 2024. direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomaciju.

Što je sporno?

Dok je Giojon bio na čelu Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Državna revizorska institucija navodi da je Uprava novac dobiven na konkursima uplaćivala organizacijama iz Srbije preko komercijalnih banaka, umjesto na posebne namjenske račune kod Uprave za trezor. Što reći osim da se Gijom i više nego uklopio u naprednjačku simbiozu politike i biznisa; niko ne zna gdje jedno počinje a drugo zaršava i obrnuto.

Posljedice

Neće ih biti. Onako kako je vodio Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regionu, tako će nastaviti i u Kancelariji za javnu i kulturnu diplomaciju.  Izvjesno je samo da će profesionalni Srbi biti zadovoljni.

F. Š. Vreme

Više o ovome pročitajte na: