Tramp i abortus: Gubitak ili ne

Pitanje abortusa koštalo je republikance mnogo glasova na međuizborima. Tramp sada pokušava svima da ugodi

Donald Tramp (Foto: FoNet / AP)

Predsednički kandidat Donald Tramp objavio je da ne planira da menja zakonsku regulativu koja je trenutno na snazi, a koja ostavlja državama slobodu da samostalno regulišu pitanje abortusa. Izjava bivšeg američkog predsednika izazvala je burne reakcije protivnika abortusa koji ga optužuju za izdaju.

Moguće posledice

„Tramp i njegovi Republikanci su se po pitanju abortusa doveli u slepu ulicu“, kaže Džesika Voters, stručnjakinja za pitanja prava na abortus sa Američkog univerziteta u Vašingtonu. Otkako je Vrhovni sud pre gotovo dve godine ukinuo opšte pravo na abortus u Sjedinjenim Državama, 17 saveznih država zakonski je gotovo u potpunosti zabranilo abortus, mnoge već od šeste nedelje i gotovo bez izuzetka.

Pritom je, prema anketama, jasna većina Amerikanaca u načelu za legalnu mogućnost prekida trudnoće. Tramp dobro zna da se jaz između republikanske politike i volje birača u vezi s tim pitanjem sve više povećava, kaže Voters i podseća da je pitanje abortusa koštalo republikance mnogo glasova na međuizborima. Tramp sada pokušava svima da ugodi: „Mislim da on tako govori iz straha“, smatra Voters.

Šira slika

Američki Vrhovni sud priznao je žensko pravo na abortus odlukom iz 1973. u slučaju Rou protiv Vejda. Norma Mekorvi je, pod pseudonimom Džejn Rou, zahtevala od Vrhovnog suda da preispita zakone Teksasa, za koji je tvrdila da je neustavan. Tražila je da se uspostavi pravo žene da okonča trudnoću u svakom trenutku, iz svakog razloga, bez ograničenja koja nameću pojedinačne države.

  • Američki Vrhovni sud poništio je presudu u junu 2022. godine.
  • Nacrt verzije presude koja je u javnost procurila u maju, čiji je autor konzervativni sudija Vrhovnog suda Semjuel Alito, ukazivala je na verovatnoću da će presuda Rou protiv Vejda biti poništena – i tada je izazvala političku buru.
  • Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija dok ih je protiv bilo troje, podržao zakon američke države Misisipi koji zabranjuje abortus nakon 15 nedelja trudnoće.
  • Pokušaji republikanaca da u pojedinim državama ograniče ili ukinu pravo na abortus događali su se od 1973. ali Vrhovni sud ih je do 2022. odbacivao. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: