Amerika napravila još jedan korak da zabrani TikTok

Amerika pokušava da zabrani TikTok još od vremena Donalda Trampa. Nakon poslednjeg glasanja u Kongresu, danas je tome bliža nego ikad.

TikTok je postigao globalni uspeh, ali američki zvaničnici imaju niz rezervi (Foto: Solen Feyissa/Flickr)

Amerika je na korak od ukidanja Tiktok aplikacije. Američki Kongres glasao je za zakon koji bi mogao da prisili TikTok, inače kinesku aplikaciju, da se u roku od šest meseci sam povuče sa tržišta SAD ili da bude zabranjen. Amerika pokušava da ukine popularnu društvenu mrežu još od kada je Donald Tramp bio predsednik.

Šta se desilo?

U Kongresu je zakon prošao sa 352 glasa „za“ naspram 65 „protiv“, pokazujući veliku podršku, ali u Senatu se suočava sa neizvesnošću. TikTok trenutno koristi oko 170 miliona Amerikanaca.

Izvršni direktor TikToka, Šu Zi Ču, izjavio je da će, ukoliko zakon bude potpisan, to dovesti do zabrane TikTok aplikacije u SAD, te da će to negativno uticati na kreatore sadržaja i mala preduzeća.

Predsednik Džo Bajden izjavio je prošle nedelje da planira da potpiše zakon.

Zašto je to važno?

Američki zvaničnici odavno imaju „pik“ na TikTok, strahujući da bi naizgled bezazlena aplikacija mogla da predstavlja bezbednosni rizik. Političari veruju da TikTok sarađuje sa kineskim vlastima i da bi činjenica da ta aplikacija poseduje ogromnu količinu informacija o ponašanju američkih građana, njenih korisnika, mogla da bude zloupotrebljena na razne načine od strane Pekinga. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: