Svi srpski dugovi Emiratima: Koliko smo i za šta sve dužni

Srbija je u poslednjih desetak godina više puta spas za budžet i ekonomiju nalazila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uzete milijarde sada ipak treba i vratiti

Panorama Abu Dabija (Foto: TDyuvbanova, Envato)

Ukupan dug Srbije kod Ujedinjenih Arapskih Emirata i Fonda za razvoj Abu Dabija „miruje“ na oko 2,5 milijarde dolara. Krediti koji su stvorili ova dugovanja uzimani su u prethodnim godinama, neki i pre pune decenije, za pomoć budžetu i otplatu starih dugova po povoljnim kamatnim stopama. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch veruje će Srbija pre kraja godine većinu ovog dugovanja „zanoviti“.

Zašto je to važno?

To znači da Srbija neće vratiti ove obaveze sopstvenim novcem, nego će najverovatnije uzeti novi kredit kako bi njime otplatila stare zajmove.

„Vlasti planiraju da refinansiraju („roll over“) dug od dve milijarde dolara zajma od UAE do kraja ove godine“, ocenila je u februarskom izveštaju agencija Fitch.

Srbija se poslednjii put zadužila kod Fonda za razvoj iz Emirata za milijardu dolara, po kamati od tri odsto, pre dve godine.

Kome, koliko i zašto dugujemo?

Na kraju prošle godine, po podacima Biltena javnih finansija, Srbija je prema Emiratima imala dug po osnovu četiri odvojena zajma.

Prvi je dug Vladi Emirata Abu Dabi od koga smo uzeli milijardu dolara, a taj zajam još nismo počeli da vraćamo.

Tu je zatim kredit od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku, dogovoren u iznosu od 802,3 miliona evra, a po tom osnovu trenutno krajem 2023. smo dugovali još 445,7 miliona evra.

Od Fonda za razvoj Abu Dabija Srbija je uzela i kredit za razvoj sistema za navodnjavanje od skoro 90 miliona evra, a za otplatu je ostalo još 38,8 miliona evra.

Poslednji dug, barem kada je Fond za razvoj Abu Dabija u pitanju je zajam za finansiranje podrške budžetu Srbije dogovoren na iznos od milijardu evra.

Stanje ovog duga u evrima na kraju prošle godine bilo je 903,5 miliona. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: