Svi predsjednikovi ljudi: Vučić u obrani Dragane Sotirovski

Protiv odlazeće gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Bivši suradnik je tereti za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i namještanje tendera.

Dragana Sotirovski (Foto: Niška inicijativa)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je ovo „jezivom kampanjom” i naglasio da se on „ne odriče lako svojih ljudi“.

Šira slika

Vučić zna što govori. Počelo je aferom helikopter kada je poginulo sedam osoba. Javnost je s pravom očekivala da će se utvrditi odgovornost pod kojom je poletjela ova vojna letjelica uprkos činjenici da za to nisu postojali ni elementarni uvjeti.

Vučić je sve presjekao već legendarnom izjavom: „Neću da vam dam Batu Gašića i (Zlatibora) Lončara.“ Od tada, jedna korupcionaška afera je smjenjivala drugu, ali su „svi predsjednikovi ljudi“ mogli računati da će biti zaštićeni.

Mijenjali bi resore i funkcije, godinu ili dvije bili bez njih, ali da će ostati nedodirljivi mogli su računati kao i na to da će svakog jutra izići sunce.

Niški slučaj

Dragana Sotirovski nije učestvovala na lokalnim izborima. Ta činjenica dovoljno svjedoči kakav je bio njen status među Nišlijama, ali i kako Srpska napredna stranka stoji u tom gradu.

Ako se naprednjaci ipak održe na vlasti, to će biti rezultat krađe narodne volje, nipošto njihove snage. A simbol njihovog pada je upravo Sotirovski.

Pravna pouka

Na osnovu krivične prijave koju je podnio uzbunjivač protiv bivše gradonačelnice zbog korupcije, već je saslušan prvi svjedok u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Zbog čega onda Vučić govori da se protiv Sotirovski vodi „jeziva kampanja“. Ni zbog čega drugog nego da još jednom potvrdi da i dalje nagrađuje lojalnost bez obzira o čemu se radi.
Ovo je ujedno i pravna pouka za svakog budućeg uzbunjivača – kada su u pitanju naprednjački kadrovi, džaba im tužilaštva, sudovi i dokazi jer „svojim ljudima“ u Srbiji može suditi i presuđivati jedino njen predsjednik.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: