Svetski dan knjige: Koliko se u Srbiji čita?

Rezultati PISA testiranja pokazuju da je u Srbiji 11 odsto učenika gimnazija funkcionalno nepismeno kada je u pitanju čitanje, dok u trogodišnjim stručnim školama taj broj dostiže 95 odsto.

U Kataloniji u Španiji, obeležavanje Svetskog dana knjige je deo proslave Svetog Đorđa, gde muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. žene daju knjigu u zamenu. Tradicija datira još iz srednjeg veka. (Ilustrativna fotografija, Envato)

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila, a svetska prestonica knjige za ovu godinu je Strazbur, piše Boom93.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava donela je Generalna konferencija UNESKO-a u Parizu 1995.

U Srbiji preko milion članova biblioteka

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izdavači u Srbije su 2022. objavili 12.470 naslova.

To je sasvim zadovoljavajuć tempo objavljivanja, piše Vreme, za državu od 6,6 miliona stanovnika. Među njima je 38.000 potpuno nepismenih i još barem dva ili tri puta toliko elementarno pismenih – onih koji znaju da pročitaju ime ili da se potpišu, ali niti pišu niti čitaju.

Prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu privukao je 191.441 posetilaca. Prema dostupnim podacima, Srbija ima 1.988 biblioteka, sa 1.377.797 registrovanih članarina.

Obeležavanje širom zemlje

U Pirotu, Narodna biblioteka organizuje susret dece i autorke Vesne Cvetanović, dok leskovačka i novosadska biblioteka nude popuste novim članovima.

U Kraljevu se organizuje izložba „Stara i retka knjiga u Crkvi u Brzanu“, a izdavači poput „Kreativnog centra“ i „Geopoetike“ promovišu nove naslove.

Na obeležavanje Svetskog dana knjige, osim biblioteka, poziva i jedna stranka – Zeleno levi front pod sloganom „Čitanje je zdravo!“.

Sećanje na Servantesa i Šekspira

U Španiji se ovaj dan obeležava kao praznik još od 1923. u čast pisca Migela de Servantesa. Servantes je, kao i Vilijam Šekspir, umro 23. aprila. Oni, doduše, nisu ovaj svet napustili istog dana, jer Španija i Velika Britanija tada nisu koristile isti kalendar.

Od 2000. svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige. UNESKO je za 2024. izabrao Strazbur, prvi francuski grad sa tom titulom.

Kompas/Boom93/Vreme