Svetska banka: Realni kurs evra je 140 dinara

Koliko stvarno vredi dinar? U Svetskoj banci smatraju da je realan kurs 140 dinara za evro, a da se u poslednje dve godine jasno vidi da valuta jača.

Inflacija u Srbiji polako usporava. Sada je više ne drži poskupljivanje energije i hrane, nego usluga. A cenu usluga naduvavaju plate. (Foto: Kompas)

Realni efektivni devizni kurs je oko 140 dinara za evro, navela je Svetska banka na predstavljanju poslednjeg redovnog izveštaja za Zapadni Balkan, a u poslednje dve godine jačanje dinara u odnosu na evro je „jasno vidljivo“.

Srbija je kako dodaju u Svetskoj banci imala bolji rast bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini od očekivanog – 2,6 odsto, a ove godine će sa 3,5 procenta takođe premašiti očekivanja. Međutim, rast izvoza je usporio sa 16,6 odsto u 2022. godini na samo 2,4 odsto u prošloj.

Zašto je to važno?

Kako objašnjavaju u Svetskoj banci, trenutno je i situacija u Evropskoj uniji loša i preliva se na naše tržište. Jačanje dinara čini srpski izvoz skupljim što vodi do variranja u radnim industrijama, poput proizvodnje auto delova, koja najviše izvozi – a koja je najosetljivija na promene u kursu.

Narodna banka Srbije, s druge strane tvrdi da je dinar stabilan, a da ona na deviznom tržištu interveniše zbog visokog priliva stranih direktnih investicija.

A inflacija?

Inflacija pada, ali je i dalje na najvišem nivou u regionu, a sporije će padati između ostalog i zbog politike fiksnog kursa dinara, smatraju u Svetskoj banci.

U ovoj organizaciji očekuju se da će inflacija polovinom godine ući u granice cilja (3±1,5 odsto), kao i da će inflacija ove godine biti 3,7 odsto. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: