Strani studenti iz Kine pod prismotrom sopstvene zemlje

Istraživanje Amnesti Internešnal prenosi iskustvo 32 studenta i studentkinja iz Kine – njih 12 studira u Hong Kongu, a ostali na univerzitetima u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švajcarskoj, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Foto: Media_photos/Envato

Kineski studenti na univerzitetima širom sveta pod stalnom su prismotrom kineskih službi, tvrdi Amnesti internešnal.

O čemu se radi?

Naslov istraživanja organizacije Amnesti internešnal sve govori: „On my campus, I am afraid“ je zbirka svedočanstava 32 studenata iz Kine i Hongkonga na univerzitetima zapadnih zemalja, prenosi „Dojče vele“ (DW).

Na primer, jedna od ispitanih osoba svedoči da je u zemlji gde studira (ne u Kini) došla na manifestaciju povodom sećanja na žrtve 4. juna kada je 1989. u Kini brutalno ugušen protest koji će postati poznat kao Masakr na Tjenanmenu.

Samo par sati nakon toga nazvao je otac iz Kine. Kod njega je već bila policija i rekla mu je neka poruči svojoj kćerki da se drži podalje od bilo kakvih manifestacija „koje bi mogle narušiti ugled Kine u svetu“. Cela stvar plaši još više jer devojka nikome na protestu nije rekla svoje ime i došla je potpuno sama.

Đavo u detalju

Ovo istraživanje prenosi iskustvo 32 studenta i studentkinja iz Kine – njih 12 studira u Hong Kongu, a ostali na univerzitetima u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švajcarskoj, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Brojka se može činiti malom u poređenju s blizu milion Kineza koji studiraju na Zapadu, ali Tereza Bergman iz Amnestija kaže da se oseća strah među svima s kojima su pokušali da razgovaraju.

Priredili: I.M.-J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte na: