Stranački izlazak na teren

Radnici javnih preduzeća se već godinama primoravaju da idu na stranačke mitinge vladajuće stranke, a trenutno su angažovani u naprednjačkoj kampanji „od vrata do vrata”

Stanari jedne zgrade u Vojvode Stepe u Beogradu zadržali su u holu direktora PIO Fonda Relju Ognjenovića i aktiviste Srpske napredne stranke, koji su sa spiskom sa ličnim podacima stanara išli od vrata do vrata. (Screenhot VREME)

Otprilike svaki deseti radnik JKP Parking servis umesto na poslu radno vreme provodi u izbornoj kampanji Sprske napredne stranke. To kažu njihove kolege koje su kontaktirale nevladinu organizaciju Centar za lokalnu samoupravu.

Radi se uglavnom o zaposlenima na određeno vreme, ugovorcima, ali i o delu zaposlenih. To je „školski primer kako ne treba raditi i kako se javno preduzeće zloupotrebljava u stranačke svrhe“, tvrdi CLS, i ističe da Parking servis duguje gradskom budžetu 165 miliona dinara po osnovu neuplaćene dobiti.

Već ustaljena praksa

Radnici javnih preduzeća su godinama pod prinudom da posećuju stranačke mitinge vladajuće stranke. Ucenjuju ih da prikupljaju sigurne glasove, da se učlane u stranku, a trenutno su angažovani u naprednjačkoj kampanji „od vrata do vrata”.

Novosadski odbor Pokreta za preokret početkom marta naveo, pozivajući se na „pouzdane informacije“, da će zaposleni u javnim gradskim preduzećima u Beogradu, za račun Srpske napredne stranke od ponedeljka do petka raditi kampanju „od vrata do vrata“. Reč je o 200 ljudi kojima su obećane dnevnice, za stranački, umesto za sopstveni posao.

U tom kontekstu, i direktor PIO fonda Relja Ognjenović je nedavno učestvovao u incidentu sa nekoliko članova stranke. (Vreme) 

Više o ovoj temi čitajte na: