Stižu novi punjači za električne automobile: Gradi se još 16 stanica

Zelene stanice imaće po pet punjača. Ovaj projekat bi trebalo da Srbiju učini najopremljenijom zemljom u regionu za električna vozila.

Električni automobil na punjaču (Izvor: Envato)

Srpski putevi dobijaju još 16 lokacija za punjenje električnih automobila. Putevi Srbije danas, 14. marta, potpisali su ugovor sa dve firme „Itech Corp“ i „Elcom Bgd“ koje će graditi stanice za punjenje baterija e-vozila, zajedno sa pratećim sadržajima.

Zašto je to važno?

Iako ih u Srbiji za sada nema toliko, električni automobili u Evropi postaju sve češća pojava. Procenjuje se da će do 2030. godine 30 odsto automobila u Evropskoj uniji biti električno. To znači da Srbija kao tranzitna zemlja mora da obezbedi uslove kako bi svi ti automobili mogli da prolaze kroz njenu teritoriju inače će ostati bez svih prihoda koje taj tranzit donosi.

Šta će biti na stanicama?

Takozvane zelene stanice koje će biti opremljene na već postojećim odmorištima i parkinzima pored državnih puteva imaće bar po pet elektropunjača, uz restorane, servis, i prodavnice. Objekti će biti veličine 100 kvadrata.

Prema rečima ministra infrastrukture Gorana Vesića, ovim će Srbija u narednih nekoliko godina postati najoprеmljеnija zеmlja u rеgionu kada jе u pitanju oprеma za еlеktričnе automobilе.

Koliko to sve košta?

U javnom pozivu za izbor finansijera je navedeno je da je procenjena vrednost projekta „Zelene stanice“ 768 miliona dinara, ali će finalna cena tek biti utvrđena.

Projekat finansiraju dve izabrane kompanije koje će graditi stanice, a zauzvrat će dobiti mogućnost da u sledećih 15 godina koriste te stanice i ubiru prihod, sa mogućnošću produženja tog roka. Istovremeno finansijer će plaćati naknadu investitoru, tj. Putevima Srbije.

U cilju popularizacije e-vozila, država će po Vesićevim rečima predložiti da ovakva vozila imaju tablice druge boje, kako bi opštine mogle da im daju popust na parkiranje, a biće predložena i niža putarina za zelene automobile. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: