Stejt Department: Srbija ne suzbija trgovinu ljudima

Srbija treću godinu zaredom ima isti status u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima.

Ilustracija (Foto: Milena Anđela/Novinarke protiv nasilja)

Srbija je ostala u kategoriji dva, a izbegla je nazadovanje u kategoriju tri jer su vlasti „izdvojile značajne resurse za plan koji će, ako bude sproveden, predstavljati značajan napor da se ispune minimalni standardi u borbi protiv trgovine ljudima“ navedeno je u izveštaju koji je u ponedeljak, 24. juna predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken, piše Glas Amerike.

Šira slika

U izveštaju je navedeno da Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima ali i da ulaže značajne napore da to učini.

Stejt department naveo je da ti napori podrazumevaju krivično gonjenje osumnjičenih za trgovinu ljudima, donošenje osuđujućih presuda za više njih i obeštećenje za tri žrtve.

Ocenjeno je da Vlada Srbije ipak nije pokazala veće napore u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, jer je istraga vođena protiv manje osumnjičenih, a oni su kažnjavani blažim kaznama u procesu krivičnog gonjenja trgovaca ljudima.

Đavo u detalju

Naglašeno je da kancelarija Nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima nije adekvatno sarađivala sa civilnim društvom u naporima čija je svrha borba protiv trgovine ljudima.

„Nisu istraženi verodostojni navodi o tome da je oko 500 vijetnamskih i 14 indijskih radnika bilo podvrgnuto prinudnom radu u fabrici u vlasništvu Kine. Umesto toga, nastavljeno je sa tvrdnjama da radnici nisu žrtve trgovine ljudima”, navedeno je u izveštaju.

Priredili: B.B.- J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte na: