Više od 120 mrtvih u religijskom stampedu u Indiji

Broj poginulih na jednom religijskom skupu u Indiji porastao je na 121, saopštile su jutros vlasti u pokrajini Utar Pradeš. Većina žrtava gužve su žene. Policija u preliminarnom izveštaju navodi da je izdala dozvolu za skup do 80.000 ljudi, a došlo je oko 250.000.

Povređeni u stampedu u Indiji, u kojem je poginulo više od sto ljudi, smešteni su u bolnicu, 3 jul 2024. (Foto: FoNet / AP)

Među poginulima u selu Pular Mugal Gari je 112 žena i sedmoro dece, javlja Rojters. Većina se ugušila kada je gomila jurnula ka svešteniku Suradžpalu, odnosno Boli Babi. Prijaveljnih povreda je relativno malo, samo 31.

Povređeni su se podigli i otišli

“Malo je povređenih jer … kada se neko nađe u stampedu, većina povreda biće frakture, ogrebotine i modrice,” rekla je lekarka lokalne bolnice u regionalnom centru Hatrasu, Nita Džain. “Većina sa takvim povredama je ustala i otišla.”

Stampedo su pokrenuli hindu vernici koji su želeli da priđu Boli Babi kada je, napuštajući skup, pošao ka automobilu. Ljudi su se našli stisnuti u ogromnoj gužvi koja se munjevito stvorila.

Neki su pokušali da se izmaknu ka slobodnom prostoru na poljani, ali su se okliznuli u blatu i završili pod nogama rastuće gomile.

Odvojio se od ćerke i sutradan pronašao njeno telo

“Čuo sam žene kako stravično vrište i posle tela na gomili kod izlaza,” rekao je Rojtersu 30-godišnji Čedilal. “Uplašio sam se i sklonio i počeo da dozivam ćerku telefonom”. 

Ćerkino telo je, posle celonoćne grozničave potrage, pronašao jutros u bolnici u Hatrasu.

Policija je navela da je događaj organizovala grupa vernika, ali do sada nije navela nikakva imena.

Kompas