Srbija se gradi: Sve više građevinskih dozvola

Republički zavod za statitiku (RSZ) saopštio je da je u januaru 2024. godine odobreno 1.615 građevinskih dozvola, što je povećanje od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Šta se zida Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 82,4 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 17,6 odsto na ostale građevine. Ako se…

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Republički zavod za statitiku (RSZ) saopštio je da je u januaru 2024. godine odobreno 1.615 građevinskih dozvola, što je povećanje od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Šta se zida

Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 82,4 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 17,6 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 81,4 odsto dozvola izdato je za stambene, a 18,6 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove – 65,1 odsto. Prema dozvolama izdatim u januaru, prijavljena je izgradnja 1.701 stana prosečne površine od 75,8 kvadrata.

Prognoze:

Kada je u pitanju projekcija cena izdavanja stanova u Beogradu i ostalim većim gradovima u Srbiji za ovu godinu, većina agencija (64 odsto) veruje da će cene kirija stagnirati, 26 odsto da će opadati, dok 10 odsto misli da će doći do rasta cena. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: