Šta policajka Katarina Petrović očekuje nakon ukidanja oslobađajuće presude

“Ako budu iscrpljene sve pravne instance u našoj zemlji postoji i sud u Strazburu. Ipak mislim da do toga neće doći“, rekla je Petrović

Katarina Petrović (Foto: FoNet)

Čvrsto veruje da će ponovo dobiti oslobađajući presudu, ali spremna je na borbu. Ovo je poruka Katarine Petrović, majorke policije nakon što je Apelacioni sud ukinuo po nju oslobađajuću presudu za odavanje tajnih podataka i vratio predmet na ponovno suđenje.

Koje su opcije?

Petrović je istakla da je oslobađajuća presuda ukinuta zbog proceduralne greške i da se nada da je reč o slučajnosti. Misli da će ponovljeni postupak kratko trajati i da će dokazi biti samo formalno izvedeni. „U slučaju da nova presuda bude drugačija od oslobajaće, postoji i treća instanca. Ako budu iscrpljene sve pravne instance u našoj zemlji postoji i sud u Strazburu. Ipak mislim da do toga neće doći“, rekla je Petrović za list Nova.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 17. juna presudu Višeg suda u Valjevu kojom je Katarina Petrović oslobođena krivice za odavanje tajnih podataka u vezi sa istragom vođenom protiv Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njen branilac, advokat Branko Ivković rekao je da odbrana smatra da se radi samo o procesnom propustu koji će biti ispravljen u ponovljenom postupku.

Slučaj Katarine Petrović

Policajka Katarina Petrović uhapšena je u julu 2023. godine jer je javnosti učinila dostupnim veštačenja kojim se potvrđuje da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović skupocenim automobilom „meklaren“, pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene, podseća Vreme.

Odmazdu je pokrenuo Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, kom se na raspolaganje, kao u potpunosti nenadležno, stavilo najpre Više javno tužilaštvu (VJT) u Beogradu i to Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

‌Kako bi imali osnova da pritvore Katarinu Petrović, beogradsko VJT, na čijem je čelu Nenad Stefanović, pokrenulo je istragu zbog zloupotrebe položaja.

Usled pritiska javnosti, Petrovićeva je naposletku puštena iz pritvora, a tužilaštvo u Beogradu je protiv nje podiglo optužni predlog zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka, dela koje uopšte nije u njihovoj nadležnosti.

‌Predmet je tada, uz predlog da se Petrovićeva osudi na sedam meseci zatvora, prosleđen na nadležnost Višem sudu u Valjevu, koji je nakon postupka ocenio da Katarina Petrović nije prekršila Zakon o tajnosti podataka i oslobodio je krivice.

‌Odluku o ukidanju presude donelo je tročlano veće sudija Apelacinog suda kojim je predsedavala sudija Snežana Jovanović koja u tom sudu postupa od 2023. godine.

‌Ona je izabrana neposredno nakon što je posle osam godina okončala prvi, a zatim i ponovljeni prvostepeni postupak protiv nekadašnjih šefova Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

‌Jovanović je iz dva navrata okrivljenima izricala zatvorske kazne od ukupno 100 godina, ali su joj obe presude ukinute, a slučaj je konačno rešen pravosnažnim oslobađajućim presudama.

Vreme / Kompas

Pročitajte i: