Šta je samostrel i koga je sve iznenadio?

U radnjama u legalnoj prodaji je i „jače vazdušno oružje“ u koje spada i samostrel sa projektilom bržim od 200 metara u sekundi. 

Koliko vehabija ima u Srbiji? Zašto teroristi učestalo za naopade koriste hladno oružje. Za Politiku objašnjava šef Akademije bezbednosti Dragan Simeunović. (Foto: Ralph, Pixabay)

U radnjama u legalnoj prodaji je i „jače vazdušno oružje“ u koje spada i samostrel sa projektilom bržim od 200 metara u sekundi. 

Ono može legalno da se kupi bez dozvole MUP-a, ali je kupac u roku od osam dana dužan da tu kupovinu prijavi lokalnoj policijskoj stanici. Nije poznato da li građani tu obavezu poštuju

Kako radi?

Samostrel je izuzetno precizno oružje na malim rastojanjima čija strela može dostići i brzinu od 90 metara u sekundi i pogoditi cilj veličine pet puta pet centimetara na udaljenosti od 70 do 100 metara. U Srbije se mogu kupiti različiti tipovi, a cijene variraju a u skladu sa kvalitetom i snagom, od 20 do preko 500 evra. 

Povrede koje samostrel nanosi često imaju smrtonosan ishod. Uostalom, to oružje je nastalo u Kini kako bi ga svako mogao koristiti uz minimum obuke.

Veliko iznenađenje

Mogućnost da punoljetna osoba kupi samostrel bez ikakve kontrole, bila je nepoznanica i za ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića. 

To je saznao tek nakon ranjavanja pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade u Beogradu. Inače, Zakon o oružju i municiji samostrel jasno definira kao oružje.

Posledice

Kako stvari stoje, samostrel se više neće moći nabaviti kao do sada. U tom kontekstu je najavljena izmena zakonske regulative. Međutim, zar je žandarm mora biti teško ranjen da do toga konačno dođe?

Više pročitajte ovde.

F.Š./Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: