Šta je sa spomenikom Zoranu Đinđiću koji je Vučić obećao pre osam godina?

Aleksandar Vučić obećao je još 2016. da će spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću biti otkriven 12. marta 2018.
Danas je 12. mart 2024. Spomenika još nema.

Screenshot: Demostat

Na današnji dan pre 21 godinu ubijen je prvi demokratski izabrani predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić.
Jedno od mesta na kojima bi se polagalo cveće u znak pijeteta svakako bi bio i spomenik Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu koji nam je najavljen još pre osam godina.

Rečeno-neučinjeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je još 2016, tada kao mandatar za sastav nove vlade, da će spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću biti otkriven 12. marta 2018, na 15. godišnjicu njegove smrti, podseća Demostat. Nije propustio priliku da kaže kako “njegova (Đinđićeva) Demokratska stranka nije našla za shodno da podigne spomenik Đinđiću do 2012. godine”.

Zvanična odluka o podizanju spomenika doneta je u junu 2016. na sednici Skupštine grada. Devet meseci kasnije, u martu 2017. Grad Beograd raspisao je međunarodni konkurs za idejno rešenje.

Ko je pobedio na konkursu

Na konkursu na kome je učestvovalo 40 autora pobedio je rad “Strela”, autora Mrđana Bajića i njegovog tima. Kao što mu ime kaže, u obliku strele je, belo-srebrne boje, visoke 6,2 metra, uperene ka nebu.
Kao ideja vodilja poslužila je jedna od najčešće citiranih misli Zorana Đinđića:”Gledajte u budućnost, i tamo ćemo se sastati vi i ja”. Takođe, plan je bio da spomenik prati zvučna instalacija, kako bi se čule Đinđićeve reči.

Šta (ni)je bilo posle

Vlada Srbije donela je odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer od 13.257.000 dinara, za podizanje spomenika ubijenom premijeru, zanimljivo baš 12. marta 2018. kada je po Vučiću trebalo da bude otkriven.

Godine 2021. u pojedinim medijima bilo je objavljeno da je spomenik završen i da se nalazi kod vajara Mrđana Bajića, a u proleće 2022. zvanično je navedeno da bi “krajem 2023. trebalo da se stvore uslovi da se na Studentskom trgu postavi spomenik Đinđiću”.

Danas je 12. mart 2024. Spomenika Đinđiću na Studentskom trgu – nema.

Više o ovoj temi čitajte na: