Srpsko tržište stanova se smiruje, cene ipak još rastu

Posle frenetične aktivnosti i poskupljivanja nekretnina u Srbiji iz prethodne dve godine, rast cena je pod kraj 2023. počeo da usporava, reflektujući manji broj transakcija.

Cene stanova u Srbiji dalje rastu, ali sporije nego ranije. Kako je 23. februara objavio Republički geodetski zavod, u poslednja tri meseca 2023. cene stanova su porasle za 5,75 odsto u poređenju sa odgovarajućim periodom prethodne godine. To je mnogo sporiji rast nego godinu dana ranije.

Zašto cene usporavaju?

Srpsko tržište nekretnina poslednje dve godine je bilo u snažnom uzletu. Cene su stalno rasle, uz veliki broj transakcija. U poslednjih šest-sedam meseci, međutim, aktivnost usporava, između ostalog zbog pada broja zahteva za stambene kredite, navode u RGZ. To je, pak, posledica povećanja kamatnih stopa kojima centralne banke nastoje da suzbiju inflaciju. U poslednjem kvartalu, za kupovinu stanova ukupno je potrošeno 871,5 miliona evra, što čini 51 odsto ukupnog tržišta nekretnina (koje uključuje i poslovni prostor, garaže, zemljište i slično). Za kuće je izdvojeno 134,1 miliona evra. Prema obliku isplate, samo sedam odsto svih prodatih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je dva procentna poena manje nego prethodne godine.

Koliko sada košta kvadrat stana?

  • Prosek iz poslednja tri meseca 2023. u Beogradu bio je 2.070 evra po kvadratu starogradnje, odnosno 2.360 novogradnje
  • U Novom Sadu, to je bilo 1.935, odnosno 1.890 evra
  • Niš je bio osetno jeftiniji, sa 1.243 evra u proseku za kvadrat starog i 1.388 novog stana
  • U Kragujevcu, starogradnja je u proseku bila na 1.025, a novogradnja 1.355 evra

Pošto su bili najskuplji stanovi?

Jedan stan na od 148 kvadrata na beogradskom Vračaru bio je najskuplji u poslednjem tromesečju 2023. Kupac je prodavcu izbrojao 1,54 miliona evra, odnosno 10.405 evra po kvadratu – što je postavilo rekord cene kvadrata.
Najskuplja kuća prodata je na Savskom Vencu, takođe u Beogradu, za 1,9 miliona evra.

Naravno, kada neko kupuje skup stan, posebno u centru grada, taj želi i garažu. Jedan kupac je u Starom gradu u Beogradu garažno mesto platio čak 63.000 evra – više od većina novih automobila.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte ovde: