Srpski vozači najviše voze folksvagene i još žive stare zastave

Prošle godine pao je broj automobila registrovanih po prvi put u Srbiji, kao i broj autobusa. Među modelima, srpskim putevima još vladaju „folksvageni“ i „zastave“ čiji se točkovi još okreću.

Ilustrativna fotografija, Izvor: Pixabay

U Srbiji je prošle godine zabeležen pad prvi put registrovanih automobila, autobusa i teretnih vozila, ali je zato ozbiljno porastao broj registracija motocikala u odnosu na 2022.

Šta je sve u padu

Iako je ukupno gledano, broj registracija motornih i priključnih vozila porastao, kod automobila kao najznačajnije kategorije, imamo pad od 0,6 odsto broja novih registracija. To znači da u se prošle godine automobili kupovali nešto manje nego ranije.

Ono gde je pad veliki je broj autobusa koji su prvi put registrovani i to za čak 12 odsto, što je alarmantno u kontekstu sve češćih havarija i incidenata na gradskim ulicama zbog neispravnih autobusa. Mopedi su u padu od ogromnih 36,8 odsto.

A šta u porastu

S druge strane, znatno je porastao broj registracija motocikala, za čak 17,1 odsto, kao i priključnih vozila. Ukupno gledano, broj svih registrovanih motornih vozila porastao je za 2,5 procenta.

Šta se vozi u Srbiji

Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su Folksvagen, Opel, Fijat, Reno, Pežo, Audi, Ford i Sitroen. Od domaćih najbrojnija je naravno Zastava, koja je do dolaska Fijata sa modelom 500L bila i jedina srpska fabrika automobila. Danas je to baš Fijat, ali 500L nije ni blizu da zameni stare „jugiće“ i „kečeve“ čiji se točkovi još kotrljaju srpskim putevima. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: