Srpske i kosovske vozačke dozvole: Korak ka nezavisnosti

Pre više od 50 dana stupila je na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku.

Foto: FoNet / Dejan Jeremić

Do sada je podneto ukupno 1.713 ovakvih zahteva. Velika većina zahteva predata je u opštinama na Severu Kosova – 1.408.

Šira slika

Vlada Kosova saopštila je pre dva meseca da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da se građanima omogući zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske. Vozačke dozvole koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija koriste uglavnom pripadnici srpske zajednice, dok ih zvanična Priština smatra ilegalnim dokumentima.

Šta je potrebno od dokumenata

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a). Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: