Srećan vam Praznik rada! Koliko slobodnih dana imate?

Ko je na vreme računao uspeo je u ovom turnusu da spoji čak dvanaest slobodnih dana, ostali uživaju u šest

Ilustrativna fotografija: Izvor: Envato)

Retko se desi da Prvi maj i Uskrs budu baš jedan za drugim. Ko je na vreme računao i slavi oba plus Đurđevdan, uspeo je u ovom turnusu da spoji čak dvanaest slobodnih dana, ostali uživaju u šest.

Koliko su nam ovi neradni dani neophodni, to samo naše duše znaju, ali hajde da vidimo koliko radimo u odnosu na komšije. Za početak…

Koliko smo dobili ove godine?

Pravoslavci i katolici bar 12 neradnih dana! Krenuli smo 1, 2. i 7. januarom. Onda smo 15. i 16. februara proslavili Dan državnosti. Sad obeležavamo Prvi maj (1. i 2. maja), a za Uskrs džava predviđa po četiri slobodna dana (katolicima ovog puta od 29. marta do 1. aprila, pravoslavcima od 3. do 6. maja)…

Pamtite ili pišete?

Ukratko, nismo stigli ni do juna, a pravoslavci su već iskoristili 11 neradnih dana, katolici deset. U drugom delu godine, ostaje nam još samo Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra. Katolici zaključuju godinu 25. decembrom.

Pripadnici islamske veroispovesti imaju pravo na dva slobodna dana – 10. april, prvi dan Ramazanskog bajrama i 16. jun, prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice čekaju 12. oktobar kada pada Jom Kipur.

Kako to rade komšije?

U Bosni i Hercegovini postoje 22 neradna dana, u koja ulaze praznici za sve veroispovesti, piše Vreme. U Crnoj Gori je ukupno 21 dan određen da bude slobodan.

Hrvatska ima 14 neradnih dana za sve građane a dobija se uz to i po jedan slobodan dan za verske praznike.

U Makedoniji svi građani mogu da računaju na 11 slobodnih dana za praznike. A pored toga pravo na slobodne dane za svoje praznike imaju i verske zajednice.

Kad se sve sabere i oduzme, radimo više od mnogih komšija, ali i – Japanaca.

Otkud sad oni?

Pa, mala je verovatnoća da tokom ovih praznika na TV-u nećete natrčati na prvi deo “Tesne kože” u kome Irfan Mensur razredu kaže: “Japanci imaju jedan jedini praznik, pa i tada rade!”

Zemlja izlazećeg Sunca, ipak, ima 16 prazničnih dana, četiri više nego u Srbiji.

Izvor: T.S. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: