Srbija zaostaje na evropskom putu i prema Indeksu ljudskog razvoja

Indeks ljudskog razvoja meri prosek dugoročnog napretka u tri osnovne dimenzije razvoja društva: očekivani životni vek, obrazovanje i bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika. Ni u jednoj od ovih oblasti Srbija nije lider u regionu

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Indeks ljudskog razvoja Srbije UNDP-a za 2022. iznosi 0,805, što je svrstava na 65. mesto na listi 193 zemlje i teritorije obuhvaćene izveštajem Ujedinjenih nacija i u kategoriju veoma visoko razvijenih zemalja. Što se regiona tiče, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora su ispred Srbije.

O čemu je reč?

Indeks ljudskog razvoja (HDI) meri prosek dugoročnog napretka u tri osnovne dimenzije razvoja društva: očekivani životni vek, obrazovanje i bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika. Ni u jednoj od ovih oblasti Srbija nije lider u regionu što je termin kojim se često ovdašnji predstavnici vlasti vole da hvale i koji redovno ponavljaju. Naprotiv, iza nje su samo Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Pouka

U vezi Indeksa ljudskog razvoja i regiona, važno je primetiti da su ispred Srbije zemlje članice Evropske unije (Hrvatska i Slovenija), odnosno Crna Gora koja je dalje odmakla i na putu pridruživanja. Zaostajanje zvaničnog Beograda na evropskom putu zato će se i dalje videti kroz zaostajanje prema Indeksu ljudskog razvoja.

Trend

Više od polovine u ispitanika u ovom istraživanju UNDP-a globalno izražava podršku liderima koji demokratiju urušavaju kroz nepoštovanje osnovnih pravila demokratskog procesa. Ako ništa drugo, Srbija je barem ovde među nosiocima globalnog trenda. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: