Srbija uzima još 42 milijarde dinara kod Poštanske štedionice za Nacionalni stadion

Država Srbija uzeće kredit od 42 milijarde dinara (oko 358,8 miliona evra) kod Banke Poštanska štedionica za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama.

Nacionalni stadion, maketa (Foto: Vlada Srbije)

Izvođač radova na izgradnji stadiona u Surčinu je kineska kompanija Power China.

Zašto je to važno?

Izgradnja Nacionalnog stadiona koštaće stotine miliona evra, ali finalna cena nije poznata. U javnosti se pominju brojke od 250 miliona evra koliko je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić originalno tvrdio da će koštati, pa sve do milijardu evra.

Podaci o kreditima koje uzima država, a koje mora da odobri Narodna skupština jedine su pouzdane informacije o ovom poslu. Za sada znamo da će stadion svakako koštati mnogo više od 250 miliona evra.

Samo ovaj poslednji kredit iznosi 358,8 miliona evra, a pre njega tu je i više od 150 miliona evra za sistem hlađenja i grejanja stadiona i EXPO kompleksa, kao i drugi krediti za prostor oko stadiona.

Uslovi zajma

U pitanju je dinarski kredit, a Srbija će se zadužiti po kamati u visini tromesečnog belibora plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje. Rok vraćanja kredita je 11 godina, uz grejs period od tri godine.

Srbija se prošle jeseni već zadužila kod Poštanske štedionice i Unikredit banke za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog stadiona.

Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče po 11,2 milijarde dinara, odnosno 24 milijarde dinara ukupno (oko 190 miliona evra).

Nevena Petaković, Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: