Srbija uzima još 226 miliona evra za saobraćajni pravac Ruma-Šabac-Loznica

Srbija je najavila novo zaduživanje za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, putem dva odvojena kredita – 15 milijardi dinara (oko 127,2 miliona evra) uzeće od Banke Inteza i 11,7 milijardi dinara (oko 99,15 miliona evra) od Unikredit banke.

Foto: Envato

Zašto je to važno?

Ovo je treći kredit koji Srbija uzima za istu namenu i u istom iznosu od Inteze, a prethodna dva zaduženja beležena su 2023. i 2021. godine. Izgradanja ove deonice je poskupela za skoro 90 miliona evra od poslednjih procena nadležnih, objavljenih prošle godine. 

Zajam kod Inteze od 15 milijardi dinara će se otplaćivati u šestomesečnim ratama u narednih deset godina, a kamatna stopa će biti tromesečni BELIBOR plus fiksna marža od 3,05 odsto godišnje.

Srbija se za projekat izgradnje saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica zadužuje i kod Unikredit banke, u iznosu od 11,7 milijardi dinara.

Otplata i ovog kredita će ići u šestomesečnim ratama, a rok otplate je devet godina. Kada je u pitanju kamatna stopa, to će biti BELIBOR plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje.

Zašto zajam?

U predlogu zakona o zajmu navodi se da je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan od prioritetnih projekata Srbije u drumskom transportu, s obzirom da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom upravnom okrugu.

„Uzimajući u obzir uspešnu dosadašnju saradnju sa kompanijom AzVirt, Vlada je 9. avgusta 2018. godine usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za realizaciju Projekta Ruma-Šabac-Loznica sa zadatkom saradnje sa kompanijom AzVirt, a posebno radi definisanja prihvatljivog oblika finansiranja izgradnje ove saobraćajnice“, navodi se u predlogu.

Nakon toga, tokom 2019. godine, Radna grupa je vodila pregovore sa kompanijom AzVirt, pa je tako potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na Projektu Ruma-Šabac-Loznica u novembru te godine, između Vlade Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, privrednog društva Koridori Srbije d.o.o. i kompanije AzVirt.

Tako je ugovoreno da cena projekta bude do 467,5 miliona evra, uključujući i završetak projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Aneksom ugovora od 10. novembra 2023. godine, vrednost projekta povećana je za preko 87 miliona evra, na trenutnih 554,7 miliona evra.

Istorijat

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavljivao je da će auto-put Ruma-Šabac biti završen do kraja 2022. godine. To se nije dogodilo, kako je pisao Istinomer.

Umesto toga, bivši ministar saobraćaja Tomislav Momirović u septembru prošle godine najavio da je cilj da se auto-put Ruma-Šabac završi do septembra 2023. godine, dok je nekoliko meseci ranije dao rok da se brza saobraćajnica Šabac-Loznica završi do septembra 2024. godine. 

(Katarina Pantelić, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: