Italija je zemlja mode, Srbija joj pravi odeću i cipele

Italija dizarnija cipele i odeću, Srbija ih proizvodi. Modna industrrija, naravno, nije glavna stavka spoljne trgovine Srbije.

Italija dizajnira i prodaje cipele. Ko ih šije? (Foto: bilanol, Envato)

Srbija najviše trguje sa Nemačkom, Kinom i Italijom, a u ovu poslednju prevashodno izvozi odeću i obuću. Kako je to moguće, kad je Italija poznata po tekstilnoj konfekciji i visokoj modi? Pa baš zato – u Italiji se odeća dizajnira i kupuje, ali se u Srbiji šije.

Italijansko, a naše

Kod nas su tako pogone otvarale Pompea (donji veš), Golden Lady (čarape), Fulgar (tkanine), Calzedonia (čarape), Olimpias (deo grupacije Beneton). Tu su i Progetijeve fabrike u kojima se prave cipele za Pradu, a u Srbiji je radio i (na kraju na loš glas izašao) takođe italijanski Geox.

Osim mode, šta još?

U Italiji Srbija prodaje 1,77 milijardi evra robe godišnje, pri čemu sem tekstilne industrije, dominira autosektor. Tako izvozimo gume za automobile, nameštaj i delove. Istovremeno, Italijani nama šalju kožu, bakar, plastiku i mašine za industriju, i sve to u većoj vrednosti nego mi njima, čak 2,77 milijarde evra.

Sa kim još trgujemo?

Najveći partner nam je Nemačka. Nemcima prodajemo rotacione električne mašine (generatore, elektromotore i slično), opremu za distribuciju struje, delove za motorna i šinska vozila i opremu. Ukupno smo im prošle godine prodali 4,3 milijarde evra robe. Nemačka, pak, Srbiji isporučuje automobile, lekove i električne aparate za strujna kola, i više nam prodaje nego što od nas kupuje – 4,8 milijardi evra.

Top lista izvoznika

 1. Ziđin majning
 2. Ziđin Bor Koper
 3. HBIS grupa
 4. ZF Srbija
 5. Leoni
 6. Tigar tajers
 7. Robert Boš
 8. Henkel Srbija
 9. Jura
 10. Naftna industrija Srbije
 11. Hemofarm
 12. SCM Power
 13. Filip Moris
 14. Mint Automotiv
 15. Gorenje

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: