Protiv Rusije s ljubavlju: Šta je Srbija dobila, a šta izgubila spornim fudbalskim mečom

Srbija je odigrala prijateljski fudbalski meč protiv Rusije uprkos sankcijama koje su uvedene toj zemlji, a koje se odnose i na sport.

Protivnik veći problem od rezultata - Srbija je prvi rival Rusije od uvođenja sankcija (Foto: FSS)

Fudbaleri Srbije odigrali su u Moskvi prijateljski meč protiv Rusije, koji su izgubili rezultatom 0:4. Veću pažnju javnosti od rezultatskog debakla privuklo je pitanje da li je Srbija trebalo da uopšte zakazuje i odigra utakmicu protiv „zabranjenog“ rivala kome su zapadne zemlje nametnule i sportske sankcije.

Šta se dogodilo?

Fudbalski savez Srbije je meč na stadionu „Lav Jašin“ najavljivao kao „bratski duel“, ističući da su „orlovi“ prva nacionalna selekcija koja će igrati protiv Rusije od kako su pre dve godine njihovi klubovi i reprezentacija suspendovani iz UEFA i FIFA takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Iako je većina srpskih medija prenela kako je UEFA „odobrila prijateljski meč u Moskvi“ iz Evropske fudbalske asocijacije su zapravo saopštili da „nezvanične utakmice ne spadaju u njihovu nadležnost, te da zato susret Srbije i Rusije nije u suprotnosti sa odlukom Izvršnog komiteta da suspenduje ruske timove iz evropskih takmičenja“.

Šira slika

U fudbalskim krugovima se veruje da FSS nije samoinicijativno organizovao meč protiv Rusije, već da je nalog stigao sa državnog vrha. Srpskim vlastima susret u Moskvi odgovara zbog održavanja dobrih odnosa sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom jer je ta država i dalje glavni snabdevač gasom naše zemlje preko gasovoda „Južni tok“.

Pored toga je susretom u Moskvi ponovljena poruka domaćoj javnosti kako je Srbija uz Belorusiju jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji. S druge strane, ista poruka je sigurno stigla i u zemlje Evropske unije koje ne gledaju s odobravanjem na to što Srbija kao kandidat ne želi da uskladi svoju politiku prema Moskvi.

Pozadina priče

Većina srpske javnosti smatra da nije u redu da se bilo kojoj zemlji nameću sportske sankcije, podsećajući na istu situaciju u kojoj je našim klubovima i reprezentaciji zabranjeno da igraju međunarodne mečeve u periodu od 1992. do 1995. godine.

Međutim, tokom tog perioda Rusija nije odigrala ni jedan susret protiv Savezne republike Jugoslavije. Jedinu podršku našem Fudbalskom savezu i javne zahteve UEFA i FIFA da ukinu suspenziju uputio je Fudbalski savez Francuske, a na zahtev tadašnjeg selektora Mišela Platinija. (Kompas)