Prointeru, poznatom po kol centru SNS, milioni i od Republike Srpske

Prointer, kompanija povezivana sa Slavišom Kokezom, u kojoj se nalazio kol centar SNS, dobila milione i od državnih poslova u Republici Srpskoj. A upravo joj stigla i povišica.

Objekat Prointera u kom je bio smešten kol centar SNS (Foto: CINS)

Kompanija „Prointer“, koja održava sistem za nadzor igara na sreću u Republici Srpskoj (RAS) i za to iz budžeta svake godine dobija milione konvertibilnih maraka, dobila je još novca po ovom osnovu.

Njima se do sada za održavanje, nadogradnju i razvoj sistema svakog meseca plaćalo 100 maraka za svaku kladionicu, 40 maraka za svaki automat i pola marke za svakog aktivnog igrača internet igara.

Međutim, Ministarstvo finansija Republike Srpske, pre nekoliko dana obavezalo se da će umesto 40, ubuduće za svaki terminal i automat plaćati 50 maraka, odnosno za četvrtinu više.

Koliko je to novca?

To je dodatnih 1,44 miliona maraka godišnje, odnosno 740.000 evra.

Naime,  kako prenosi Capital.ba, zaključno sa februarom ove godine u Republici Srpskoj ima 12.063 automata i terminala, što znači da će umesto 482.520 maraka mesečno, nakon izmene plaćati 603.150 maraka.

“Prointer” je zahtev za povećanjem cene pravdao inflacijom.

Zašto je to važno?

Kompanija Prointer dobro je poznata javnosti u Srbiji. U pitanju je ovdašnje preduzeće koje dobija velike državne poslove i u javnosti je povezivano sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom, što je kompanija demantovala.

Međutim, na njene više nego dobre odnose sa vlašću ukazuje i to da je na decembarskim izborima u Srbiji pozivni centar Srpske napredne stranke bio smešten upravo u prostorijama ove kompanije, o čemu je izveštavao CINS. Kompanija je posle ovog otkrića tražila od svojih zaposlenih da do kraja radnog vremena ne izlaze iz firme i da ne odgovaraju na pitanja nepoznatih ljudi. Prethodno su se ispred okupile novinarske ekipe. (Kompas)