Srbija prva u Evropi po rastu broja stranih gostiju

Srbija je prva u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije.

Beograd (Foto: FoNet / Marko Dragoslavić)

Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Кandić.

Koliko je to više gostiju i koliko nam donose?

U prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži skok broja stranih gostiju od 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto – te je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.

U istom periodu beležimo rekordne prihode od stranih gostiju – približno 600 miliona evra, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

Otkud toliko više turista nakon korone?

„Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta“, rekao je Kandić.

Turistički promet sa Kinom je iznad prepandemijskog nivoa – i to je za 30 odsto viši, a za ovaj brz povratak stranih gostiju od presudnog je značaja bio veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama.

Nova ekonomija

Više o ovome pročitajte na: