Zašto još nema pratnje u svim porodilištima u Srbiji

Među najavljena, a neispunjena obećanja spada i ono da će biti omogućena pratnja u svim porodilištima u Srbiji.

(Foto: gstockstudio/Envato)

Uprkos najavama da će u svim porodilištima biti omogućena pratnja na porođaju, to se u Srbiji još nije desilo. Poslednji put, javnost je čula ovakve najave u januaru kada je u Sremskoj Mitrovici na porođaju preminula beba Marice Mihajlović.

Za koga su porodilišta?

Ginekolog–akušer dr Peter Červenak kaže za „Vreme” da je problem što su porodilišta prostorno projektovana za manje porođaja nego što ih zaista ima.

„Na primer, Narodni front u Beogradu ili Betanija u Novom Sadu su predviđeni za 4500 do 5000, a godišnje ima 6500 i više porođaja. Tu je sav proces ubrzan i nema vremena ni mogućnosti za čekanje biolokškog toka porođaja”, objašnjava dr Červenak. Ista je priča sa prisustvom očeva. Ono smeta jer nema mogućnosti za diskreciju. „Za susednim stolom se porađa neka druga žena i to je nezgodno”, kaže on.

Zašto je ovo problem?

Babica Divna Miljković kaže za “Vreme” da je svojevremeno bila u Hjustonu u porodilištu čiji su projektanti, kada je zidano, konsultovali žene, majke i trudnice.

„Kod nas i da vam naprave novo porodilište bila bi prioritet soba za dežurnog lekara, da se on odmori. Soba za medicinske sestre i babice da puše i da piju kafu. Porođajna sala bez intime da može da se posmatra što više žena odjednom. Svetla su blještava da zdravstveni radnici mogu bolje da vide. Sve je u pločicama da može lakše da se održava.”

Ona dodaje da je čak i renoviranim porodilištima samo udarena šminka. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: