Kako je zataškavan napad na Peđu Voštinića?

Kraljevački aktivista Peđa Voštinić je povređen u saobraćajnom udesu. Detalji, međutim, ukazuju da udes nije slučajnost, navodi nedeljnik Vreme.

Šta se krije iza saobraćajnog udesa u kom je povređen Peđa Voštinić? (Foto: Marija Janković, Vreme)

Uvidom u policijske izveštaje, “Vreme” otkriva da je za napad od pre šest meseci kod Kraljeva, kada je Predraga Voštinića iz Lokalnog fronta udario auto i teško ga povredio, od presudnog značaja ponašanje osmorice vozača i putnika iz umešanih vozila. Naime, u jednom od tih automobila bio je i muškarac sa čak dve poternice. Ova činjenica je bila šest meseci sakrivena  od javnosti

Šira slika

Napad na Voštinića uznemirio je javnost. Ovaj aktivista iz Kraljeva je svojim beskompromisnim zalaganjem za vladavinu prava i demokratiju stekao nacionalnu prepoznatljivost i uvažavanje. Vlast je zato počela da relativizuje napad na njega. Otprilike – u pitanju je obični saobraćajni udes na kojem on želi steći političke poene, počinioci nisu znali ni ko je Voštinić i tako dalje. 

Na ovaj način se od žrtve po koju put nastojao napraviti krivac. Takođe, u režimskim medijima nastavljeno je satanizovanje Voštinića kao i pre napada.

Kamen u cipeli 

Kako piše Jelena Zorić u novom broju „Vremena“, podatak da se u jednom od tri vozila koje su učestvovala u napadu na Voštinića nalazio Marku Tošin – lice sa dve poternice – policija i tužilaštvo saznali su za devet dana, a advokati aktiviste Lokalnog fronta tek šest meseci kasnije, krajem februara. Zato se postavlja i pitanje što se još krije u vezi ovog slučaja. 

Primeri koji zabrinjavaju

Napad na Voštinića i njegovovo zataškavanje predstavljaju čist primer legitimizovanja nasilja u Srbiji. Ukoliko je reč o vinovnicima koji režim smatra za „naše“ – bez obzira na to što se na njih zakon praktično ne primenjuje ili barem „kreativno“ tumači. 

Tako u slučaju biznismena Nikole Petrovića (izazivanje saobraćajnog udesa) kokain u urinu nije dokaz. 

Slično, prilikom smrti Stanike Gligorijević izazvane udarom automobila u kojem je bio direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić volšebno su nestale dve minute snimka izuzetno važnih za utvrđivanja odgovornosti za ono što se desilo na naplatnoj kućici na autoputu. 

Ovakvih primera ima još. Svi oni opominju, ali i objašnjavaju zašto građani imaju sve manje poverenje u policiju, pravosuđe i druge institucije. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte na: