Susret Vučića i Zedera: Ordenje i hvalospevi

Srbija je često, a posebno u poslednje dve godine, na meti zapadnih kritika zbog odnosa prema Rusiji. U Nemačkoj uticajni bavarski premijer Markus Zeder se time u Beogradu, izgleda, nije bavio.

Srpski predsednik i bavarski premijer su posle razgovora zračili za ovo vreme neuobičajeno tople odnose. (Foto: Aleksandar Barda, Fonet)

Sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i u Nemačkoj uticajnog bavarskog premijera Markusa Zedera danas u Beogradu protekao je u harmoničnoj atmosferi. Tako barem nagoveštavaju uzajamne pohvale koje su kasnije izrekli pred novinarima, nakon što je srpski predsednik gostu iz Bavarske uručio orden Republike Srbije na lenti.

Zeder: Ekspo „ogromna šansa“, Srbiji mesto u EU 

„Ekspo 2027 je ogromna šansa za Srbiju i mi ćemo to podržati tako što ćemo organizovati učešće bavarskih preduzeća koja su spremna da ulažu u Srbiju“, rekao je Zeder pred novinarima.

Zeder je ocenio da je Srbija veoma ekonomski unapređena, i da je prema nekim pokazateljima trenutno čak malo i ispred Nemačke. Kao takva, naveo je, interesantno je tržište za Bavarsku, izvozno snažne i bogate pokrajine.

„Zalažemo se da Srbija pristupi Evropskoj uniji i bila bi šteta za Evropu i Srbiju ako Srbija ne pođe tim putem“, rekao je Zeder. Doduše, “svako mora da uradi svoj domaći”, dodao je, uz primedbu da je bitno da EU ne bude zajednica u kojoj svi moraju da govore i misle isto.

Vučić: Zeder prihvatio sedam predloga za saradnju…

Vučić je Zedera, koji se u dva navrata borio za kancelarsku nominaciju konzervativnog bloka svoje bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i nacionalne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), opisao kao jednog od „najsnažnijih i najvažnijih lidera Evrope sa nedvosmislenim stavovima“.

Srpski predsednik je naveo da je predložio “sedam važnih stvari za saradnju u različitim oblastima” i da ih je Zeder odmah prihvatio.

… i bez psovanja Rusije

Vučić se osvrnuo i na odnos Beograda i Moskve, ocenom kako je Srbija kroz rezolucije Ujedinjenih nacija jasno stavila do znanja šta misli o onome što se dogodilo 24. februara 2022. (kada je Rusija napala Ukrajinu). To, kako je rekao, ipak ne znači da svakog dana treba da opsuje nekoga iz Rusije da dokaže pravovernost.

“Bolje da razmišljamo kako da uspostavimo mir i stabilnost u Evropi i svetu. Srbija je na evropskom putu i ne mislim da treba bilo kome bilo šta da dokazujemo”, rekao je Vučić. On je naveo da Srbija javno govori kada Rusija učini nešto loše, kao i da ne meri „dvostrukim aršinom“.

Ko su CSU i Zeder?

Demohrišćanski blok CDU/CSU je Nemačku vodio tokom četiri mandata Angele Merkel, ali je 2021. pretrpeo težak poraz na saveznim izborima. Sada već mesecima ubedljivo vodi u anketama i u dobroj je poziciji da dogodine ponovo osvoji vlast.

CSU samostalno operiše isključivo u Bavarskoj, bastionu konzervatizma u Nemačkoj gde je dobila sve pokrajinske izbore od 1946. Nacionalno nastupa samo u koaliciji sa CDU. Zeder je bavarski premijer od 2016. Posle previranja pred savezne izbore 2021. i druge neuspešne kandidature za kancelara je rekao da ga ta funkcija više ne zanima. Ostaje, ipak, da to potvrdi negde početkom iduće godine, uoči izbora za Bundestag verovatno u pozno leto ili ranu jesen.

(Fonet, Vreme, Kompas)

Više o ovoj temi pročitajte na: