U Srbiji registrovano samo deset socijalnih preduzeća

U svetu radi desetak miliona socijalnih preduzeća, u Srbiji 200-500, ali registrovano ih je samo 10. Šta su socijalna preduzeća i zašto treba da se registruju?

Na svako potpuno registrovano socijalno preduzeće u Srbiji dolazi 20 do 50 neregistrovanih. NALED poziva na registraciju, koja je uslov za državnu podršku. (Foto: seventyfourimages, Envato

U Srbiji u takozvanoj solidarnoj ekonomiji posluje između 200 i 500 udruženja, zadruga i drugih pravnih lica, procenjuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Kao socijalno preduzeće registrovano ih je samo 10, prenosi Jugpress. Registracija je, pritom, uslov učešća na konkursu za mere podrške koje država sprema na proleće, uključujući i fond od 50 miliona dinara.

“NALED stoga poziva sva socijalna preduzeća da iskoriste pravo upisa i spremni dočekaju Program razvoja”, navodi portal.

Šta je zapravo „socijalno preduzeće“?

Socijalna preduzeća doprinose pravednijem društvu, posluju tržišno uz inkluzivno i fer zapošljavanje. Ekonomski i socijalni aspekt su im podjednako važni, a uprava se zasniva na solidarnosti i jednakosti. U svetu radi desetak miliona socijalnih preduzeća, sa 200 miliona radnih mesta. (Kompas)

Više o ovoj temi pročitajte ovde: